Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Rodzaje gęstości miodu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2081

Zaloguj się aby obserwować temat

jaidau

2018-01-09 23:41:31

Kiedyś dostałam słoik starego miodu, który był całkiem stały i twardy. Teraz w sprzedaży są tylko miody płynne lub półpłynne (kremowane). Od czego zależy taka konsystencja miodu? czym różni się współczesny miód od tego dawniej, że jest zawsze płynny?

blondynekkrk

2018-01-10 05:57:15

Hej! Prawdziwy miód zawsze krystalizuje. Najdłużej akacjowy, najszybciej rzepakowy. Który miód kupiłaś? Będzie mi się łatwiej odnieść do pytania :)

jaidau

2018-01-10 11:33:01

Hej :). W tym tygodniu kupiłam gryczany i jest całkiem płynny. Bardzo mnie to zaciekawiło, co się w miodach zmieniło, że nie krystalizuje, nie wiadać w sprzedaży skrystalizowanego miodu.

oro54

2018-01-10 13:17:24

Zmienili się pszczelarze, a nie prawdziwy miód.

mati

2018-01-11 06:34:46

som pszczelarze co dodajom inwertu lub cukru do miodu niektozy terz podgrzewajom miod przed sprzedaza co by byl plynny jak kupujesz miod to lepiej kupuj od znajomego sprawdzonego pszczelarza lub zaufanego zrodla a wczesniej sprawc czy dany miod o tej porze wystepuje i ile powinien krystalizowac np teraz nie kupisz miodu rzepakowego w konsystencji plynnej raz bo szybko krystalizuje dwa bo nie ma takiego pozytku

blondynekkrk

2018-01-20 07:00:39

jaidau, poczekaj. Ten miód też z pewnością skrystalizuje. Miód gryczany miodowi gryczanemu nie jest równy. Wszystko zależy jaki nektar poza tym z kwiatów gryki pszczoły jeszcze zbierały i ile go faktycznie w miodzie jest.

Inną sprawą jest to, że zmieniło się pokolenie pszczelarzy. Nie mówię, że ci nowi są źli, ale przyświecają im zupełnie inne cele niż tym, którzy zajmowali się pszczelarzeniem 30 lat temu :)

oro54

2018-01-20 16:17:24

Cele pszczelarzy zawsze były podobne: mieć dobry miód, znaleźć klienta, sprzedać go za godziwą cenę i mieć satysfakcję z chodzenia wokół pszczół. Obecnie powstała nowa grupa "pszczelarzy" idealnie wpisująca się w to co dzieje się wokół. Coraz więcej jest miodów o jakości konkurującej z wędlinami powstającymi z 1 kilograma mięsa, o masie dwóch kilogramów.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Zostań bohaterem pszczół

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie