Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

przegorzan z facelią i nostrzykiem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 7959

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

piotr610

2017-11-07 21:46:45

Wysiałem teraz ręcznie 6kg przegorzanu na około 1 ha nie bronowałem jeszcze tego. Czy mogę wczesną wiosną w te same miejsce zasiać facelię z nostrzykiem ? czy nie ma to sensu. Czy tam gdzie siałem przegorzan to już zostawić i nic nie siać?Pole przed siewem było poorane w tym roku występowało duże zachwaszczenie.

blondynekkrk

2017-11-08 16:41:22

Na chłopski rozum wydaje się to być dobrym pomysłem. Facelię zwykle sieje się z początkiem marca, by w okolicach maja zaczęła kwitnąć. Kwitnie nawet do 6 tygodni więc nie gryzłoby się to z przegorzanem, który kwitnie od lipca do października. Kwestia tylko tego, że nie zebrałbyś raczej nasion facelii. Mogę się mylić, nie mam w tym doświadczenia. Może ktoś inny się jeszcze w tej kwestii wypowie.

tulipan

2017-11-26 18:47:50

nasiona faceli niesa takie drogie wiec jest to dobra decyzia

tulipan

2017-11-26 18:49:33

nostrzyka ja bym nie sial na zime tylko wiosna

miodowit

2017-12-03 18:05:33

myślę że to zły pomysł bo te rośliny razem nie będą rosły.facelia i nostrzyk razem tak.

Kainzow

2018-01-21 22:00:09

Pomysł bardzo niedobry.Przegorzan w okresie wschodów jest bardzo wrażliwy na zachwaszczenie.Facelia zagłuszy przegorzan i nic z tego nie będzie.Oddzielny siew przegorzanu i facelii uważam za racjonalny.Przegorzan kwitnie w drugim roku po siewie i wyrasta na dwa metry i powtarza kwitnienie co roku, wówczas w jego cieniu nie wyrośnie,facelia,ani żadna inna roślina.

Mazurek

2018-02-02 11:23:18

a ja kupiłem przez internet (3-literowa nazwa:))) sadzonki przegorzanu, już taki podrostki 15-20 cm i chcę niedługo wysadzić do gruntu 30 sadzonek=30 zł. Polecam.
I mam pytanie, czy facelia MUSI mieć przygotowaną ziemię (zaorana, odchwaszczoną itp) czy można ją wysiewać bezpośrednio na łąkę? Może głupie pytanie :((

piotr610

2018-05-16 07:00:02

Dziękuję za odpowiedzi. Jednak nie mozna siać wszystkiego razem. Z facelii i nostrzyka posianego na zimę wiosną nie było śladu. Przegorzan pokielkował ale tez w niewielkiej ilości . Chyba że za mało nasion posiałem przegorzanu 6kg na ha .

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom