Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Sytuacja po wichurach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1779

Zaloguj się aby obserwować temat

eryk16

2017-10-30 20:18:14

Witajcie!

Jak tam stan Waszych pasiek po wichurach? U mnie na szczęście obeszło się bez szkód, choć wiało przeokropnie. Podobno najmocniej wiało na dolnym i górnym śląsku. Nie wiem jak w pasiekach, ale ogółem dużo strat.

Pogoda nie rozpieszcza, bo dzisiaj pojawił się śnieg. Kto nie przyglądnął się ulom mógł dzisiaj żegnać się z dziewczynami...

oro54

2017-10-30 21:25:15

Poprzedni orkan "Ksawery" zniszczył mi w pasiece kilka drzew, które uszkodziły kilka uli. Najbardziej mi żal Ewodii Koreańskiej, dużego drzewa, które wicher wykręcił z z gruntu jak grzyba ze ściółki i cisnął na sąsiadujące drzewa. Pszczołom nic się nie stało, poszły tylko daszki i połamały się podstawki pod ule, nie utrzymały ciężaru przewracających się drzew. Obecny wicher "Grzegorz" już większych szkód nie poczynił.

mati

2017-11-01 19:09:27

u mnie ok nic sie nie stalo ale wokolo wiele drzew polozylo sie

blondynekkrk

2017-11-08 16:53:56

Z tego co słyszałem to raczej nikt nie poniósł większych strat. I dobrze, bo nic bardziej nie boli jak strata przez coś, na co się całkowicie nie ma wpływu.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?