Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1811

Przejdź do artykułu Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy

Zaloguj się aby obserwować temat

Pasieczka

2017-10-04 05:01:46

ciekawe artykuly do poczytania...ale ilu pszczelarzy tak naprawde robi sztuczne loty??

oro54

2017-10-04 18:43:39

A ilu pszczelarzy tak naprawdę zajmuje się sztucznym unasienianiem? Nie dajmy się zwariować. Na początku mojej pszczelarskiej kariery także chciałem robić wszystko sam. Budowałem ule, osprzęt do nich. Prowadziłem dobór i selekcję matek w swojej pasiece i tym podobne. Im więcej zdobywałem wiedzy i doświadczenia w pszczelarstwie, tym więcej miałem zajęć i mniej czasu dla siebie, rodziny i pszczół. Tak się nie da w dłuższym okresie czasu. Trzeba się na coś zdecydować; albo hodowla i udoskonalanie linii pszczół, albo czyste pszczelarstwo. W innym przypadku robimy wszystko szybko i po tzw. "łepkach" Przecież praca przy pszczołach ma nam dawać radość i zadowolenie, a nie permanentny stres. Z poważaniem :)

Pasieczka

2017-12-05 03:14:13

Ja robie dla siebie warszawskie,poza tym hoduje dla siebie matki PROMORSKIE.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.