Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1810

Przejdź do artykułu Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy

Zaloguj się aby obserwować temat

Pasieczka

2017-10-04 05:01:46

ciekawe artykuly do poczytania...ale ilu pszczelarzy tak naprawde robi sztuczne loty??

oro54

2017-10-04 18:43:39

A ilu pszczelarzy tak naprawdę zajmuje się sztucznym unasienianiem? Nie dajmy się zwariować. Na początku mojej pszczelarskiej kariery także chciałem robić wszystko sam. Budowałem ule, osprzęt do nich. Prowadziłem dobór i selekcję matek w swojej pasiece i tym podobne. Im więcej zdobywałem wiedzy i doświadczenia w pszczelarstwie, tym więcej miałem zajęć i mniej czasu dla siebie, rodziny i pszczół. Tak się nie da w dłuższym okresie czasu. Trzeba się na coś zdecydować; albo hodowla i udoskonalanie linii pszczół, albo czyste pszczelarstwo. W innym przypadku robimy wszystko szybko i po tzw. "łepkach" Przecież praca przy pszczołach ma nam dawać radość i zadowolenie, a nie permanentny stres. Z poważaniem :)

Pasieczka

2017-12-05 03:14:13

Ja robie dla siebie warszawskie,poza tym hoduje dla siebie matki PROMORSKIE.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.