Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Zabudowa ciepła czy zimna w ulach poliuretanowych Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4641

Zaloguj się aby obserwować temat

MaSza

2017-08-15 18:34:31

Jaka zabudowa ( ciepła czy zimna) zapewnia lepszą wentylację? Chodzi o ule poliuretanowe. Nie chciałabym zaparzyć pszczółek. Zatykać czy nie otwory w powałce? Zasuwać dennicę? Nie chcę przekonać się wiosną że sposób jaki wybrałam doprowadził do straty jedynej rodziny :(

wowosowa

2017-09-22 22:09:18

Rodzaj zabudowy bez znaczenia. Ja przez cały rok stosuję na ciepło (wygodniej pracować). Dennice zdecydowanie wysunąć aż do oblotu. Aby uniknąć przeciągu, pajączki w powałce przykrywam cienką poduszką (sieczka żytnia) lub płótnem. Pszczoły same zakitują je o ile uznają to za stosowne.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Edukacja pszczelarska najmłodszych

Właściwości miodu gryczanego

Historia pszczelarstwa kołem się toczy?