Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

CO ZROBIĆ ŻEBY PSZCZOŁY ZROBIŁY MATKĘ Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2307

Zaloguj się aby obserwować temat

xxxxk

2017-07-28 17:56:50

Witam mam problem z matką pszczelą daje matecznik pszczołą bez matki a one go otwierają i matecznik umiera nie chcą zrobić własnej co mam zrobić jak tak dalej pójdzie to pszczoły umrą. Kupiłem nową matkę świeżą z inkubatora i też zaginała.

oro54

2017-07-28 22:32:24

W tej rodzinie musi być matka nieunasieniona. Aby się upewnić należy włożyć ramkę z czerwiem otwartym i jajkami. Brak mateczników świadczy o jej obecności. W tej sytuacji rodzina ta nie przyjmie poddawanych matek, czy też mateczników, szkoda wydawanych pieniędzy. Należy poczekać kilka dni na jej unasienienie, albo ją odszukać i po jej zabraniu z rodziny można spróbować poddać kupioną lub wyhodowaną sobie matkę czerwiącą. Życzę powodzenia.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Piernik sułtański

Chałka z szafranem i miodem

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pszczelarz a faktura VAT RR

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie