Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Tematy nie związane z pszczelarstwem

Pszczoły zalęgły się w domu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2213

Zaloguj się aby obserwować temat

Stonegem

2017-07-22 19:45:05

Witam, jestem Kuba i mam (dla mnie - dla was pewnie niekoniecznie) problem. W domu, przy głównym wejściu w murze mam małą prywatną pasiekę :). Jakiś czas temu zalęgły się tam pszczoły. Nie jestem pszczelarzem i bardzo chętnie bym się ich pozbył. W domu dwójka dzieci i przynajmniej na razie pożądlona żona :P (Stąd wiem że pszczoła, bo żądło musiałem wyciągać). Jak się domyślacie, mam przez to mały armagedon :D Przekopałem już cały internet ale każdy ze sposobów jaki znalazłem wiąże się z rozwalaniem elewacji lub unicestwieniem roju. Żadnej z tych rzeczy nie chcę robić a już brakuje mi pomysłów. I tu pytanie, czy znacie jakąś metodę, którą ja - kompletny laik - mógł bym zastosować, tak aby zachować dom w całości i przy okazji nie zabijać pszczół?
Pozdrawiam

tulipan

2017-07-23 10:14:09

drogi kubo powiedz z jakich okolic pochodzisz jak niedaleko to mogę podjechać i zabrać te pszczółki napisz pozdrawiam tulipan

blondynekkrk

2017-07-24 18:01:30

Można ewentualnie dymem z paliwa do podkurzacza je wypłoszyć :) Ale najlepiej oddać pszczelarzowi lub zadzwonić na straż pożarną (oni często mają kontakt do pszczelarzy).

blondynekkrk

2017-07-30 08:32:40

Stonegem, czy rozwiązałeś już kwestię pszczół? Podziel się z nami :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Kurs pszczelarski w Krakowie 2017

Targi Pszczelarskie "Wiosna w Pasiece" 2015

XXIV Forum Pszczelarzy w Przysieku