Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Tematy nie związane z pszczelarstwem

Pszczoły zalęgły się w domu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1999

Zaloguj się aby obserwować temat

Stonegem

2017-07-22 19:45:05

Witam, jestem Kuba i mam (dla mnie - dla was pewnie niekoniecznie) problem. W domu, przy głównym wejściu w murze mam małą prywatną pasiekę :). Jakiś czas temu zalęgły się tam pszczoły. Nie jestem pszczelarzem i bardzo chętnie bym się ich pozbył. W domu dwójka dzieci i przynajmniej na razie pożądlona żona :P (Stąd wiem że pszczoła, bo żądło musiałem wyciągać). Jak się domyślacie, mam przez to mały armagedon :D Przekopałem już cały internet ale każdy ze sposobów jaki znalazłem wiąże się z rozwalaniem elewacji lub unicestwieniem roju. Żadnej z tych rzeczy nie chcę robić a już brakuje mi pomysłów. I tu pytanie, czy znacie jakąś metodę, którą ja - kompletny laik - mógł bym zastosować, tak aby zachować dom w całości i przy okazji nie zabijać pszczół?
Pozdrawiam

tulipan

2017-07-23 10:14:09

drogi kubo powiedz z jakich okolic pochodzisz jak niedaleko to mogę podjechać i zabrać te pszczółki napisz pozdrawiam tulipan

blondynekkrk

2017-07-24 18:01:30

Można ewentualnie dymem z paliwa do podkurzacza je wypłoszyć :) Ale najlepiej oddać pszczelarzowi lub zadzwonić na straż pożarną (oni często mają kontakt do pszczelarzy).

blondynekkrk

2017-07-30 08:32:40

Stonegem, czy rozwiązałeś już kwestię pszczół? Podziel się z nami :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii