Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Czy to może być zajęcie dla kobiet? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2369

Zaloguj się aby obserwować temat

MaSza

2017-07-09 11:43:18

Witam, od kilku lat myślę o założeniu własnej pasieki. Zaopatrzyłam się w kilka książek i odwiedzam strony internetowe o tematyce pszczelarskiej. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy jest to zajęcie dla kobiet. Czy elementy które należy podnieść, przenieść nie są zbyt ciężkie. Proszę o odpowiedź i radę.

blondynekkrk

2017-07-10 16:14:30

Hej! Jak najbardziej. Tylko musisz zrezygnować w drewnianych uli na rzecz uli poliuretanowych. Ule drewniane choć są stabilniejsze i trwalsze to są też cięższe. Kolejna sprawa to kwestia podnoszenia ciężarów. Gdy zrobi się to z głową, człowiek da sobie radę :) Są podnośniki do uli, które pomogą Ci podnieść korpus i przenieść go w inne miejsce. Na upartego zawsze możesz wyciągnąć ramki i sukcesywnie, po elemencie przenosić w inne miejsce.

MaSza

2017-07-12 14:09:48

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe rozpoczęcie przygody z pszczołami bez praktycznego przygotowania. Czy wiedza teoretyczna wystarczy.

michal1972

2017-07-12 16:10:26

Witam. Każdy kiedyś zaczynał i nie każdy mógł liczyć na wsparcie mentora. W internecie i literaturze jesteś w stanie znaleźć praktycznie wszystkie informacje. Jeżeli nie możesz znaleźć - uaktywniasz się na forum i zaraz znajdzie się ktoś, kto chętnie Ci pomoże. Oczywiście zdecydowanie lepiej byłoby abyś nawiązała kontakt z pszczelarzem z okolicy i pod jego okiem lub pracując w jego pasiece rozwinęła swój warsztat.

MaSza

2017-07-13 16:46:35

Witam ponownie. Kiedy najlepiej zakładać pasiekę? Chodzi mi o porę roku. Czy w tym roku jest już za późno? W jakiej postaci najlepiej kupować pszczoły. Nie chcę kupować ula z rodziną. Z góry dziękuję za pomoc.

blondynekkrk

2017-07-24 18:03:06

MaSza, nie ma to znaczenia. Zawsze jest czas dobry :) Najbezpieczniej jednak dla Ciebie byłoby kupić pszczoły po zimowli. Będziesz miała najtrudniejszy czas za sobą i cały sezon do tego, żeby "wyczuć" pszczoły i poprawnie o nie zadbać gdy przyjdzie jesień.

MaSza

2017-07-24 22:33:56

Witam, blondynekkrk bardzo dziękuję za odpowiedź ale już od 5 dni posiadam swoją małą rodzinę pszczelą :). Narazie jedną ale mam nadzieję że na wiosnę będzie wiecej. Pozdrawiam

blondynekkrk

2017-07-30 08:34:42

Ooo to bardzo dobra wiadomość! :) Witaj w społeczności zadowolonych pszczelarzy :) Od czegoś trzeba zacząć. Lepiej małymi kroczkami zwiększać niż od razu pchać się na "głęboką wodę" i prowadzić 50-pniową pasiekę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Kapusta czerwona z porto