Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Czy to może być zajęcie dla kobiet? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2406Zaloguj się aby obserwować temat
MaSza
2017-07-09 11:43:18
Witam, od kilku lat myślę o założeniu własnej pasieki. Zaopatrzyłam się w kilka książek i odwiedzam strony internetowe o tematyce pszczelarskiej. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy jest to zajęcie dla kobiet. Czy elementy które należy podnieść, przenieść nie są zbyt ciężkie. Proszę o odpowiedź i radę.
blondynekkrk
2017-07-10 16:14:30
Hej! Jak najbardziej. Tylko musisz zrezygnować w drewnianych uli na rzecz uli poliuretanowych. Ule drewniane choć są stabilniejsze i trwalsze to są też cięższe. Kolejna sprawa to kwestia podnoszenia ciężarów. Gdy zrobi się to z głową, człowiek da sobie radę :) Są podnośniki do uli, które pomogą Ci podnieść korpus i przenieść go w inne miejsce. Na upartego zawsze możesz wyciągnąć ramki i sukcesywnie, po elemencie przenosić w inne miejsce.
MaSza
2017-07-12 14:09:48
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe rozpoczęcie przygody z pszczołami bez praktycznego przygotowania. Czy wiedza teoretyczna wystarczy.
michal1972
2017-07-12 16:10:26
Witam. Każdy kiedyś zaczynał i nie każdy mógł liczyć na wsparcie mentora. W internecie i literaturze jesteś w stanie znaleźć praktycznie wszystkie informacje. Jeżeli nie możesz znaleźć - uaktywniasz się na forum i zaraz znajdzie się ktoś, kto chętnie Ci pomoże. Oczywiście zdecydowanie lepiej byłoby abyś nawiązała kontakt z pszczelarzem z okolicy i pod jego okiem lub pracując w jego pasiece rozwinęła swój warsztat.
MaSza
2017-07-13 16:46:35
Witam ponownie. Kiedy najlepiej zakładać pasiekę? Chodzi mi o porę roku. Czy w tym roku jest już za późno? W jakiej postaci najlepiej kupować pszczoły. Nie chcę kupować ula z rodziną. Z góry dziękuję za pomoc.
blondynekkrk
2017-07-24 18:03:06
MaSza, nie ma to znaczenia. Zawsze jest czas dobry :) Najbezpieczniej jednak dla Ciebie byłoby kupić pszczoły po zimowli. Będziesz miała najtrudniejszy czas za sobą i cały sezon do tego, żeby "wyczuć" pszczoły i poprawnie o nie zadbać gdy przyjdzie jesień.
MaSza
2017-07-24 22:33:56
Witam, blondynekkrk bardzo dziękuję za odpowiedź ale już od 5 dni posiadam swoją małą rodzinę pszczelą :). Narazie jedną ale mam nadzieję że na wiosnę będzie wiecej. Pozdrawiam
blondynekkrk
2017-07-30 08:34:42
Ooo to bardzo dobra wiadomość! :) Witaj w społeczności zadowolonych pszczelarzy :) Od czegoś trzeba zacząć. Lepiej małymi kroczkami zwiększać niż od razu pchać się na "głęboką wodę" i prowadzić 50-pniową pasiekę.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026