Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Czy to może być zajęcie dla kobiet? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2369Zaloguj się aby obserwować temat
MaSza
2017-07-09 11:43:18
Witam, od kilku lat myślę o założeniu własnej pasieki. Zaopatrzyłam się w kilka książek i odwiedzam strony internetowe o tematyce pszczelarskiej. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy jest to zajęcie dla kobiet. Czy elementy które należy podnieść, przenieść nie są zbyt ciężkie. Proszę o odpowiedź i radę.
blondynekkrk
2017-07-10 16:14:30
Hej! Jak najbardziej. Tylko musisz zrezygnować w drewnianych uli na rzecz uli poliuretanowych. Ule drewniane choć są stabilniejsze i trwalsze to są też cięższe. Kolejna sprawa to kwestia podnoszenia ciężarów. Gdy zrobi się to z głową, człowiek da sobie radę :) Są podnośniki do uli, które pomogą Ci podnieść korpus i przenieść go w inne miejsce. Na upartego zawsze możesz wyciągnąć ramki i sukcesywnie, po elemencie przenosić w inne miejsce.
MaSza
2017-07-12 14:09:48
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe rozpoczęcie przygody z pszczołami bez praktycznego przygotowania. Czy wiedza teoretyczna wystarczy.
michal1972
2017-07-12 16:10:26
Witam. Każdy kiedyś zaczynał i nie każdy mógł liczyć na wsparcie mentora. W internecie i literaturze jesteś w stanie znaleźć praktycznie wszystkie informacje. Jeżeli nie możesz znaleźć - uaktywniasz się na forum i zaraz znajdzie się ktoś, kto chętnie Ci pomoże. Oczywiście zdecydowanie lepiej byłoby abyś nawiązała kontakt z pszczelarzem z okolicy i pod jego okiem lub pracując w jego pasiece rozwinęła swój warsztat.
MaSza
2017-07-13 16:46:35
Witam ponownie. Kiedy najlepiej zakładać pasiekę? Chodzi mi o porę roku. Czy w tym roku jest już za późno? W jakiej postaci najlepiej kupować pszczoły. Nie chcę kupować ula z rodziną. Z góry dziękuję za pomoc.
blondynekkrk
2017-07-24 18:03:06
MaSza, nie ma to znaczenia. Zawsze jest czas dobry :) Najbezpieczniej jednak dla Ciebie byłoby kupić pszczoły po zimowli. Będziesz miała najtrudniejszy czas za sobą i cały sezon do tego, żeby "wyczuć" pszczoły i poprawnie o nie zadbać gdy przyjdzie jesień.
MaSza
2017-07-24 22:33:56
Witam, blondynekkrk bardzo dziękuję za odpowiedź ale już od 5 dni posiadam swoją małą rodzinę pszczelą :). Narazie jedną ale mam nadzieję że na wiosnę będzie wiecej. Pozdrawiam
blondynekkrk
2017-07-30 08:34:42
Ooo to bardzo dobra wiadomość! :) Witaj w społeczności zadowolonych pszczelarzy :) Od czegoś trzeba zacząć. Lepiej małymi kroczkami zwiększać niż od razu pchać się na "głęboką wodę" i prowadzić 50-pniową pasiekę.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1