Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1642

Przejdź do artykułu Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego

Zaloguj się aby obserwować temat

zymbion

2017-01-13 09:59:32

Witam! Z ciekawością przeczytałem artykuł. Nasunęło mi się jedno pytanie dotyczące miodu wrzosowego, a dokładnie jego krystalizacji. W zasadzie chciałbym poprosić o opinię dotyczącą tego czy moje obserwacje mogą dotyczyć prawdziwego miodu wrzosowego.
Początkiem grudnia kupiłem słoik miodu wrzosowego z tegorocznego zbioru. Miód ten był w stanie płynnym, co prawda bardzo gęsty. Był jeszcze taki w połowie grudnia, na Święta pojawiły się w nim kryształki. Generalnie wyglądało to jakby miód miał w całej swej objętości bąbelki gazu. Na Trzech Króli był już praktycznie skrystalizowany - konsystencji masła. Teraz moje pytanie. Jeżeli założymy, że miód był zebrany w październiku, to czy w stanie płynnym mógł przetrwać do początku grudnia czy podejrzewać należy tutaj zabieg dekrystalizacji miodu w celu sprzedaży?

jens

2017-01-13 13:48:11

W zasadzie w odniesieniu do miodu nie używa się słowa krystalizacja lecz krupienie (od krupca).
Czysty miód wrzosowy nie krupieje lecz nabiera galaretowatej (żelowej) konsystencji.Nieraz dojrzały miód wrzosowy gęstnieje w ciągu dwóch tygodni od miodobrania.Zresztą aby odwirować go z plastrów trzeba ciepłego pomieszczenia i tzw.rozluźniacza bo inaczej patoka (płynny świeży miód) nie wylatuje z komórek plastra.
Domieszka nektaru innych roślin może nieco zmienić strukturę "krupca" (zgęstniałego miodu)i wtedy nie będzie to już jednolita galareta.Ciekawe, że syrop cukrowy nie krupieje lecz pozostaje bardzo długo płynny aż do stwardnienia czyli krystalizacji.
Podstawa to zaufanie własnym zmysłom (smak, zapach, barwa etc.)oraz zaufanie do pszczelarza.Jeśli z miodem dzieje się naszym zdaniem coś nie tak warto poinformować o tym pszczelarza.W końcu wszyscy, całe życie się uczymy.
Sorki za nieco przydługi wywód ale temat rzeka.
Z pszczelarskim pozdrowieniem z Suchego Lasu
Jens

zymbion

2017-01-16 16:23:18

Dziękuję za odpowiedź!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka po mazursku

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich