Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów
Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1595Przejdź do artykułu Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego
Zaloguj się aby obserwować temat
zymbion
2017-01-13 09:59:32
Witam! Z ciekawością przeczytałem artykuł. Nasunęło mi się jedno pytanie dotyczące miodu wrzosowego, a dokładnie jego krystalizacji. W zasadzie chciałbym poprosić o opinię dotyczącą tego czy moje obserwacje mogą dotyczyć prawdziwego miodu wrzosowego.
Początkiem grudnia kupiłem słoik miodu wrzosowego z tegorocznego zbioru. Miód ten był w stanie płynnym, co prawda bardzo gęsty. Był jeszcze taki w połowie grudnia, na Święta pojawiły się w nim kryształki. Generalnie wyglądało to jakby miód miał w całej swej objętości bąbelki gazu. Na Trzech Króli był już praktycznie skrystalizowany - konsystencji masła. Teraz moje pytanie. Jeżeli założymy, że miód był zebrany w październiku, to czy w stanie płynnym mógł przetrwać do początku grudnia czy podejrzewać należy tutaj zabieg dekrystalizacji miodu w celu sprzedaży?
jens
2017-01-13 13:48:11
W zasadzie w odniesieniu do miodu nie używa się słowa krystalizacja lecz krupienie (od krupca).
Czysty miód wrzosowy nie krupieje lecz nabiera galaretowatej (żelowej) konsystencji.Nieraz dojrzały miód wrzosowy gęstnieje w ciągu dwóch tygodni od miodobrania.Zresztą aby odwirować go z plastrów trzeba ciepłego pomieszczenia i tzw.rozluźniacza bo inaczej patoka (płynny świeży miód) nie wylatuje z komórek plastra.
Domieszka nektaru innych roślin może nieco zmienić strukturę "krupca" (zgęstniałego miodu)i wtedy nie będzie to już jednolita galareta.Ciekawe, że syrop cukrowy nie krupieje lecz pozostaje bardzo długo płynny aż do stwardnienia czyli krystalizacji.
Podstawa to zaufanie własnym zmysłom (smak, zapach, barwa etc.)oraz zaufanie do pszczelarza.Jeśli z miodem dzieje się naszym zdaniem coś nie tak warto poinformować o tym pszczelarza.W końcu wszyscy, całe życie się uczymy.
Sorki za nieco przydługi wywód ale temat rzeka.
Z pszczelarskim pozdrowieniem z Suchego Lasu
Jens
zymbion
2017-01-16 16:23:18
Dziękuję za odpowiedź!
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026