Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1597

Przejdź do artykułu Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego

Zaloguj się aby obserwować temat

zymbion

2017-01-13 09:59:32

Witam! Z ciekawością przeczytałem artykuł. Nasunęło mi się jedno pytanie dotyczące miodu wrzosowego, a dokładnie jego krystalizacji. W zasadzie chciałbym poprosić o opinię dotyczącą tego czy moje obserwacje mogą dotyczyć prawdziwego miodu wrzosowego.
Początkiem grudnia kupiłem słoik miodu wrzosowego z tegorocznego zbioru. Miód ten był w stanie płynnym, co prawda bardzo gęsty. Był jeszcze taki w połowie grudnia, na Święta pojawiły się w nim kryształki. Generalnie wyglądało to jakby miód miał w całej swej objętości bąbelki gazu. Na Trzech Króli był już praktycznie skrystalizowany - konsystencji masła. Teraz moje pytanie. Jeżeli założymy, że miód był zebrany w październiku, to czy w stanie płynnym mógł przetrwać do początku grudnia czy podejrzewać należy tutaj zabieg dekrystalizacji miodu w celu sprzedaży?

jens

2017-01-13 13:48:11

W zasadzie w odniesieniu do miodu nie używa się słowa krystalizacja lecz krupienie (od krupca).
Czysty miód wrzosowy nie krupieje lecz nabiera galaretowatej (żelowej) konsystencji.Nieraz dojrzały miód wrzosowy gęstnieje w ciągu dwóch tygodni od miodobrania.Zresztą aby odwirować go z plastrów trzeba ciepłego pomieszczenia i tzw.rozluźniacza bo inaczej patoka (płynny świeży miód) nie wylatuje z komórek plastra.
Domieszka nektaru innych roślin może nieco zmienić strukturę "krupca" (zgęstniałego miodu)i wtedy nie będzie to już jednolita galareta.Ciekawe, że syrop cukrowy nie krupieje lecz pozostaje bardzo długo płynny aż do stwardnienia czyli krystalizacji.
Podstawa to zaufanie własnym zmysłom (smak, zapach, barwa etc.)oraz zaufanie do pszczelarza.Jeśli z miodem dzieje się naszym zdaniem coś nie tak warto poinformować o tym pszczelarza.W końcu wszyscy, całe życie się uczymy.
Sorki za nieco przydługi wywód ale temat rzeka.
Z pszczelarskim pozdrowieniem z Suchego Lasu
Jens

zymbion

2017-01-16 16:23:18

Dziękuję za odpowiedź!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą