Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Wygryziona węza - zima 2016/2017 Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2116

Zaloguj się aby obserwować temat

zima2014.49

2017-01-06 12:14:16

Witajcie Koledzy Hodowcy Pszczół w Nowym 2017 r.jestem początkującym hodowcą mam 5 uli w 4-ech bardzo dobrze pszczółki sobie żyją a w jednym wszystko się obsypało na środku ramka tak wygląda jak by coś wygryzło węzę,pozostałe ramki są pełne karmy nie naruszone, co to jest za przyczyna? czy by to była wina os?

oro54

2017-01-07 21:28:05

Na pewno nie osy.Jeżeli pod ramką są "trociny" ze zgryzionej woszczyny, to winna jest prawdopodobnie mysz lub ziębiełek. Powinny być tam także ich odchody.

tulipan

2017-01-08 18:59:51

to muszą być myszy

mati

2017-01-09 09:47:57

moze byc jakis szkodnik ale terz slyszalem ze dwa dni temu jednemu pszczelarzowi wytruto pszczoly wiec moglo byc tak ze najpierw szkodnik a potem czlowiek zawinil

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe