Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Konsekwencja częstych oprysków pszczół kwasem szczawiowym Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2445

Przejdź do ciekawostki Konsekwencja częstych oprysków pszczół kwasem szczawiowym

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2017-01-01 13:37:35

Co za dużo, to nie zdrowo! Wszystko w nadmiarze szkodzi.

wowosowa

2017-01-02 18:30:00

Napisano, ze raz w jesieni - zimie i wystarczy. Znam takich co polewali 3 razy i skończyło się tragicznie.

oro54

2017-01-02 21:10:17

Dziwne, bo ja parę lat temu poświęciłem dwie rodziny, aby sprawdzić zapowiadaną toksyczność dla pszczół 3,4% kwasu szczawiowego w roztworze cukrowym 1:1. Polałem je czterokrotnie w odstępach tygodniowych na przełomie września i października, notując daty i poczynione obserwacje. Obie rodziny przezimowały, a ich wydajność miodowa nie odbiegała od średniej wydajności w pasiece. Eksperyment ten wykonałem w czasie, gdy na rynku polskim wprowadzany był i mocno promowany nowy środek na warrozę Beevital do polewania pszczół w uliczkach, w którym oprócz olejków eterycznych też występował 3,4% kwas szczawiowy w roztworze cukru. Środkiem tym można było polewać pszczoły wielokrotnie, jak informowała ulotka, nie szkodząc im.
Parę razy, będąc na szkoleniach dotyczących sposobów zwalczania warrozy, zadawałem wykładowcom pytanie: czym się różni 3,4% roztwór kwasu szczawiowego, który sam przygotowywałem, od 3,4% kwasu szczawiowego zawartego w reklamowanym lekarstwie? Nigdy nie uzyskałem odpowiedzi.
„Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi pewnie o pieniądze” Jeden kilogram kwasu szczawiowego wystarcza na przygotowanie leczniczych dawek dla około 500 rodzin.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Chleb z szafranem i miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Placki bananowo-owsiane z miodem

Dyniowe drożdżowe z awokado

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół