Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Konsekwencja częstych oprysków pszczół kwasem szczawiowym Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2556

Przejdź do ciekawostki Konsekwencja częstych oprysków pszczół kwasem szczawiowym

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2017-01-01 13:37:35

Co za dużo, to nie zdrowo! Wszystko w nadmiarze szkodzi.

wowosowa

2017-01-02 18:30:00

Napisano, ze raz w jesieni - zimie i wystarczy. Znam takich co polewali 3 razy i skończyło się tragicznie.

oro54

2017-01-02 21:10:17

Dziwne, bo ja parę lat temu poświęciłem dwie rodziny, aby sprawdzić zapowiadaną toksyczność dla pszczół 3,4% kwasu szczawiowego w roztworze cukrowym 1:1. Polałem je czterokrotnie w odstępach tygodniowych na przełomie września i października, notując daty i poczynione obserwacje. Obie rodziny przezimowały, a ich wydajność miodowa nie odbiegała od średniej wydajności w pasiece. Eksperyment ten wykonałem w czasie, gdy na rynku polskim wprowadzany był i mocno promowany nowy środek na warrozę Beevital do polewania pszczół w uliczkach, w którym oprócz olejków eterycznych też występował 3,4% kwas szczawiowy w roztworze cukru. Środkiem tym można było polewać pszczoły wielokrotnie, jak informowała ulotka, nie szkodząc im.
Parę razy, będąc na szkoleniach dotyczących sposobów zwalczania warrozy, zadawałem wykładowcom pytanie: czym się różni 3,4% roztwór kwasu szczawiowego, który sam przygotowywałem, od 3,4% kwasu szczawiowego zawartego w reklamowanym lekarstwie? Nigdy nie uzyskałem odpowiedzi.
„Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi pewnie o pieniądze” Jeden kilogram kwasu szczawiowego wystarcza na przygotowanie leczniczych dawek dla około 500 rodzin.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016