Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Wpływ żyły wodnej na zbiory miodu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5422

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Sylwek

2014-01-16 17:02:14

To prawda, że postawienie ulu na żyle wodnej ma pozytywny wpływ na zbiory miodu?

banan

2014-01-17 09:28:59

szczegolow nie znam ale podobno tak. nie wiem czy byly jakies badania na ten temat prowadzone

factis

2014-01-18 13:31:05

W pszczelarstwie można było kiedyś przeczytać o tym, że zbiory miodu w ulach które są ustawione na brzegu pionowego promieniowania żyły wodnej są o jakieś 30% wyższe. Z tego co pamiętam była w nim mowa o wczesnych pożytkach. Ale czy to prawda?

blondynekkrk

2014-01-19 18:02:16

Ciekawe czy i jaki to ma wpływ na pszczoły. Tak samo czy linie energetyczne mają wpływ pozytywny czy negatywny na pszczoły?

kaczka12

2014-01-22 11:23:29

Ja czytałem kiedyś artykuł o którym napisał "factis" i z tego co pamietam to tak właśnie było. Tylko że jak można wierzyć w coś czego się nie widzi?

banan

2014-01-23 10:44:10

linie energetyczne maja negatywny wplyw na pszczoly i zbiory miodu i w tej sprawie kiedys byly prowadzone badania.

Lukasz_Baniak

2014-01-24 11:16:49

Nie wiem czy ma to wpływ. Prędzej jak sam kolega kaczka12 napisał, linie energetyczne mają znaczenie ale odwrotne do zamierzonego.

mati

2014-01-24 20:38:00

niema wplywu bo jakby mialo to by karzdy ruzdzkarza zatrudnial przez zakladaniem pasieki

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową