Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Kolor miodu wielokwiatowego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3572

Zaloguj się aby obserwować temat

Agnieszka11

2016-11-19 21:57:01

Witam, mam nadzieje ze bedziecie w stanie odpowiedziec na moje pytanie. Ostatnio zakupilam miod, na etykiecie opisany nektar wielokwiatowy... Po dodaniu tegoz miodu wielokwiatowego do herbaty kolor zmienia sie drastycznie robi sie poprostu brunatny. Miodow wiele juz zjedlismy i nigdy po dodaniu do herbaty nie otrzymywalam takiego koloru, owszem zdarzalo sie ze herbata robila sie mentna bardziej badz mniej zolta ale nigdy nie taka ciemno- brunatna....
I tutaj moje pytanie czy to jest naprawde miod wielokwiatowy czy raczej jakis inny z etykieta wielokwiatowego, a moze jest do tego miodziku dodany jakis skladnik/ barwnik?

Załączniki:

Kolor miodu wielokwiatowegoKolor miodu wielokwiatowego

blondynekkrk

2016-11-19 22:55:20

@Agnieszka11 a powiedz proszę, czy to jest miód od pszczelarza czy miód sklepowy? Jeżeli sklepowy to odpowiedź będzie dość prosta :)

Agnieszka11

2016-11-20 07:41:55

Miód został kupiony i przczelarza, poprzednie miody jakie miałam z tego źrodła to były akacjowe, lipowe i nawlociowy i w żadnym przypadku nie było takiego efektu.

oro54

2016-11-20 14:27:58

Można tylko gdybać, ale osobiście sądzę, że w tym wielokwiatowym miodzie musi być trochę domieszki spadzi i jakiś jej składnik reaguje w ten sposób z teiną zawartą w herbacie. Można spróbować zaparzyć herbatę owocową i też ją tym samym miodem osłodzić. Nie podejrzewam pszczelarza o złą wolę, tym bardziej, że te miody są kupowane u niego.

blondynekkrk

2016-11-21 19:19:39

Nie wiem na ile to możliwe, ale może z torebką herbaty było coś nie tak. Czy próbowałaś z inną?

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?