Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Niedźwiedź w pasiece Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4287

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

banan

2014-01-16 15:50:39

czesc! napisalem na innym forum jakies trzy lata temu podobny temat i nie dostalem odpowiedzi. mozecie mi powiedziec jak chronic pszczoly przed niedzwiedziami? w 2010 roku na moja posesje wpadl niedzwiedziadek ale narobil strat jakby wpadlo przynajminiej dzisiec. poradzono mi coby postawic kilka lamp z czujnikami ruchu. zrobilem tak i wlaczaja sie jak tylko ktos sie zblizy do uli i mojego domu. poki co pomysl sie sprawdza ale wydaje mi sie ze za jakis czsa gosc sie pojawi i zrobi to samo co zrobil wtedy bo sie przyzwyczai do migania lamp

Sylwek

2014-01-16 17:03:09

Ja bym zrobił jakieś ogrodzenie i chyba by taniej wyszło niż reflektory (bo chyba o tym mówisz) z czujnikami.

pszczelarka78

2014-01-16 22:14:56

Solidny płot powinien rozwiązać problem.

michal-trabka

2014-01-18 09:54:58

Możesz zaopatrzyć się we wiatrówkę i rozwiązać problem.

emil

2014-01-18 10:02:00

A niedźwiedzie nie są czasem pod ochroną michal-trabka?

Lukasz_Baniak

2014-01-24 10:41:50

Też uważam, że płot może załatwić sprawę. Ewentualnie można by go jakimś drutem zabezpieczyć.

mlody_pszczelarz

2014-01-24 13:49:40

moze postawic pasieke, gdzie nie ma niedzwiadkow? :D

blondynekkrk

2014-06-09 17:11:46

I jak? Przyzwyczaił się do lamp? Jak tak, to może ogrodzenie, które zaproponował Sylwek, mogłoby być dobrym rozwiązaniem... Emil, pewnie michal-trabka tego nie wiedział ;)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Amarantusowe batoniki z miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Serniczki z malinami i miodem

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem