Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

AMFORA KRZEWIASTA ROZSTAWA Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2671

Zaloguj się aby obserwować temat

zielonyklips

2016-11-04 20:20:32

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa zna i mógłby się podzielić jaka jest dobra rozstawa dla amfory krzewiastej (zakładamy zwarty pokroj)?

Dziękuję serdecznie za odpowiedź,

blondynekkrk

2016-11-05 15:42:37

@Zielonyklips ja znalazłem takie informacje, nie wiem na ile będą pomocne, ale jak nie to proszę daj znać, poszukam więcej:)

"Amorfę rozmnaża się z nasion, które zbiera się jesienią i nie łuskane ze strąków przechowuje do wiosny luzem w suchym piasku. Siew wykonuje się w kwietniu wprost do gruntu. Nasiona przesuszone należy moczyć przed sianiem przez około 3 godziny. Siewki na zimę dobrze jest przykryć liśćmi lub innymi resztkami roślinnymi, względnie jesienią wykopać i przechowywać do wiosny zadołowane na płasko." Źródło: apiflora.pl

zielonyklips

2016-11-07 07:11:29

Dziękuję bardzo, jednak poszukuję rozstawy tych siewek (mniej więcej).

michal1972

2016-11-08 16:55:04

Kolego, jeżeli mówimy o amorfie (nie amforze) krzewiastej to roślina ta rośnie dobrze praktycznie na każdej glebie. Dodam do tego co blondynekkrk napisał, że na amerykańskiej stronie znalazłem informację, że nasiona należy moczyć w ciepłej wodzie, przez 12 godzin, po czym wysiewa się je wczesną wiosną w szklarni. Nasiona kiełkują zwykle przy 20 stopniach Celsjusza w ciągu jednego do dwóch miesięcy. Kiedy sadzonki są wystarczająco duże, należy je umieścić w pojedynczych doniczkach i rozwijać w szklarni przez ich pierwszą zimę. Następnie należy sadzonki sadzić do dedykowanej pozycji późną wiosną lub wczesnym latem.

zielonyklips

2016-11-17 20:06:28

Jeszcze raz dziekuję!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.