Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna
Gotowanie ramek z suszem w wodzie Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 3913Zaloguj się aby obserwować temat
Antoni
2016-10-23 11:27:55
Witam. Proszę o informację, czemu ma służyć gotowanie ramek z suszem w wodzie? Czy chodzi o względy higieniczne, czy coś więcej? A może to sposób na wytapianie wosku pszczelego z ramek?
blondynekkrk
2016-10-23 18:15:44
@Antoni, nie wiem czy to chodzi o warunki higieniczne i o walkę z bakteriami zgnilca (choć tak na początku myślałem). Wyczytałem jedną z porad pana Ślósarza, że jednak: "Wosk zakażony bakteriami zgnilca w celu odkażenia powinien być gotowany temperaturze ok. 120 stopniach C w specjalnych urządzeniach zwanych autoklawami. Jest to w warunkach pasieki niemożliwe, dlatego plastry porażone zgnilcem spalamy na ognisku."
oro54
2016-10-24 14:15:32
Moczenie suszu przed wytapianiem ma za zadanie zwiększyć ilość wytopionego wosku z plastrów. Po prostu wosk nie wnika w namoczone oprzędy, pozostałości po wygryzionych larwach, skąd trudno go wydobyć. Rozgotowywanie plastrów stosowane było jako sposób na łatwiejsze wyciskanie wosku ze zboin w prymitywniejszych metodach pozyskiwania wosku. Gdy nastąpiła epoka topiarek elektrycznych, wosk wytapia się w nich w zasadzie na sucho.
blondynekkrk
2016-10-24 19:12:13
@oro54, jestem pod wielkim wrażeniem Twojej wiedzy. Cieszę się, że zawsze można liczyć na Twoją wiedzę :) Skorzystam z okazji i dopytam, czy wiesz może jak długo się susz moczyło?
oro54
2016-10-24 21:22:44
Pszczołami zajmuję się już od "niepamiętnych" czasów. Pamiętam czasy, gdy szczytem nowoczesności w wytapianiu wosku był tzw. "kociołek parowy typu Rietschego" a topiarki elektryczne były jeszcze w powijakach. Wśród wielu pszczelarzy, do wyciskania wosku, używana była płachta nawijana na dwa kije. Ciekawe, czy ktoś wie jak to było robione?
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1