Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Odśnieżanie daszków uli Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4000

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2014-01-15 14:22:08

U mnie pojawił się śnieg i na daszkach uli zrobiła się w miare pokaźna pokrywa. Odśnieżacie daszki uli? Czy czekacie aż naturalnie śnieg stopnieje?

blondynekkrk

2014-01-16 12:09:17

Gdzieś tam wyczytałem, że nie powinno się odśnieżać daszków w zimie. Więc pewnie nie powinno się:)

banan

2014-01-16 16:03:27

nie powinno sie odsniezac uli bo snieg blokuje zimne podmuchy wiatru. oczywiscie jezeli mowimy o zimie. jak zacznie sie robic cieplo to warto odsniezyc zeby nie pojawila sie zbyt duza wilgoc.

emil

2014-01-18 09:35:35

Nie ma potrzeby oczyszczać daszki. Powinny być tak wykonane, żeby później nie przeciekały jak śnieg zacznie topnieć.

michal-trabka

2014-01-18 09:41:17

To ja dodam jeszcze, że śnieg powoduje, że ule są cięższe i przez to jest pewnego rodzaju zabezpieczenie przed silnym wiatrem.

factis

2014-01-18 13:31:59

Czyli dobrze kombinuje. Nie odśnieżałem nigdy daszków choć zawsze mnie korciło.

blondynekkrk

2014-01-21 19:07:14

Czyli dobrze wyczytałem :) Poza tym czas na odśnieżanie można przeznaczyć na relaks bo od kwietnia będzie dużo więcej pracy!

kaczka12

2014-01-22 11:26:40

Ja nie odśnieżam daszków bo za dużo pracy. Poza tym też kiedyś słyszałem że nie powinno się tego robić.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chałka z szafranem i miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja