Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Pszczelarz VATowiec - warto? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4745

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

michal-trabka

2014-01-13 17:43:08

Warto Waszym zdaniem zostać VATowcem prowadząc pasiekę? Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu.

emil

2014-01-13 20:56:06

Pytanie: po co chcesz być VAT-owcem?

Lukasz_Baniak

2014-01-14 08:10:32

Jak chcesz uzyskać zwrot poniesionych kosztów to warto. Ale powiem Ci, że dużo pracy to Cię może kosztować i po jakimś czasie zniechęcić.

michal1972

2014-01-14 14:14:22

Nie wiem czy warto. Będziesz zmuszony w cenie miodu i innych produktów pszczelich uwzględnić podatek VAT co może odstraszyć Twoich klientów. Radziłbym to przemyśleć głęboko. Poza tym papierologi jest co nie miara.

blondynekkrk

2014-01-15 09:25:00

Nie słyszałem, żeby któryś pszczelarz był vatowcem :D Byłbyś pewnie pierwszy!

factis

2014-01-15 14:25:47

Nie chce być źle powiedzieć ale moim zdaniem pszczelarzowi się nie opłaca zostawać VATowcem. Kolega michal powiedział, że dużo pracy jest przy ewidencji nabyć towarów i usług VAT oraz ewidencji sprzedaży VAT i ma dużo racji. Można zawsze skorzystać z jakiegoś programu do liczenia lub wynająć księgową ale to już są dodatkowe koszty. A skąd na to wziąć pieniążki? Ano ze sprzedaży swoich produktów albo obsługi finansowej (lub może bardziej pomocy) innych pszczelarzy.

banan

2014-01-16 15:56:17

jezeli zamierzasz handlowac z duzymi firmami spozywczymi to oplaci ci sie bo przy madrze prowadzonej pasiece i checi jej rozbudowy bedziesz mogl duzo pieniedzy odzyskac w formie zwrotu nadplaconego vatu. w przeciwnym razie nie polecam bo jak tu zostalo napisane tylko mozesz stracic klientow bo bedziesz za drogi i nawet jakosc miodu ci nie pomoze.

Sylwek

2014-01-16 17:13:51

Jaki ma sens to żeby zostawać VATowcem i męczyć się z pokręconymi przepisami? Ja bym na Twoim miejscu zrezygnował z tego pomysłu. Im mniej styczności z prawem, tym lepiej!

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej