Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Pszczoła afrykańska Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 4941Zaloguj się aby obserwować temat
musala
2016-09-11 13:55:19
Jestem zupełnym świeżakiem w tym temacie. Dużo czytałem na temat hodowli itp. Moje trochę nietypowe pytanie na PL forum. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z afrykańskim pszczołami? Tzn. Jakie ule dla nich będą najlepsze. Chodzi mi głównie o temperatury. Na zewnątrz bywa od 16 do 50 stopni C. I czy da się wykorzystać do hodowli nasze ule typu np:Wielkopolski czy lepiej podwieszane na drzewie ze względu na mrówki, węże i inne rybactwo. Czy zna ktoś sposób obsługi takich podwieszanych uli oraz ich budowę? Z obserwacji odnoszę wrażenie że tutaj tubylcy pozyskują miód z dziko żyjących rodzin na drzewach. Niestety głównie kończy się to zniszczeniem całego gniazda. Na jednej farmie tylko widziałem podwieszane na drzewie skrzynki które robiły za ile. Niestety nikt nie chciał mi udzielić informacji na ten temat. Gdybym chciał zająć się hodowlą to może jakieś informacje uzyskam przestrogi albo na co zwrócić szczególną uwagę. Z tego co gdzieś się doczytałem to nasze pszczółki nie przetrwają w tym klimacie a jeżeli temperatura ich nie wykończy to arykańskie pszczoły to zrobią. Proszę o jakieś sugestie lub pomoc.
blondynekkrk
2016-09-11 20:29:48
Hej musala! Nie mam doświadczenia z pszczołami afrykańskimi i wątpię, żeby jakikolwiek Polak je miał :)
Podsyłam CI 2 artykuły, które mogłyby Ci pomóc lub zaciekawić ;)
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/151/bialy_miod_lesny_z_mount_oku.html
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/244/pszczoly_olbrzymie_i_czarny_miod_lesny.html
Pozdrawiam:)
musala
2016-09-12 00:12:54
Dzięki za linki. Nie znałem tego. Zastanawiam się czy ktoś może kiedyś robił takie wiszące ule. Czy jest to analogicznie zrobione jak nasze? Na zasadzie że są ramki i węży czy to taki styl japoński ze w sumie daje im się miejscowke a one tam po prostu zamiast na drzewie to w skrzynce gniazdo zakładają i same plastry budują
blondynekkrk
2016-09-12 21:08:05
Wiesz co, z tego co ja się orientuję, to popularne są w Afryce. To z pewnością ma związek z tym, że na ziemi jest dużo więcej zagrożeń niż wyżej, "w powietrzu". Poszperam i może uda mi się coś znaleźć w tym temacie.
musala
2016-09-12 22:14:55
Dzięki. Pomoc mile widziana :)
Jak się nic nie wymyśli to pewnie odpuszczę sobie ten temat. Zbyt duże koszty na "probowanie". A szkoda bo póki co mnie nakreciliscie na taką pasję
mati
2016-09-13 20:43:43
"Są rejony w Tanzanii gdzie występowanie pszczół jest liczniejsze i te regiony słyną z produkcji miodu. Wieszane są kawałki pni na drzewach lub ustawiane na stojakach z patyków. Pień jest wydrążony w środku i rozcięty w osi. Dwie połówki wiązane są korą i zawieszane na drzewie."
wiencej ciekawostek i zdjencia uli afrykanskich z bliska masz tutaj http://www.national-geographic.pl/blogi/archiwum/afrykanskie-pszczoly-zabojczynie-i-polskie-pszczoly-miodne
musala
2016-09-16 17:38:45
Widziałem już ten artykuł. Szukałem rozwiązania opartego na naszych ulach a nie na bartniczych. Miałem nadzieję że wniose tu nową jakość, bardziej wydajną. Czuję że zamiast z forum przyjdzie mi uczyć się od czarnych.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1