Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół
pilna pomoc potrzebna rabunek pszczeli Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 5150Zaloguj się aby obserwować temat
marcinptak
2016-09-03 13:40:31
witam mam problem posiadam 3 ule wielkopolskie i kazdy ul jest rabowany nie wydaje mi sie zeby to moje pszczoly napadaly na siebie juz nie wiem co robic zmniejszylem wylotki do 1 cm
dalem deski zeby utrudnic wlatywanie pszczolek
zmienilem kolejnosc uli tam gdzie byl 1 dalem 3 tamm gdzie byl 2 dalem 1 a na miejsce 3 dalem 2
spsikalem pszczoly woda dosyc mocno
teraz zamknalem wylotki na jakas godzine dwie i dalem na ul mokre przescieradla ,nie wiem co teeraz mam juz robic czy powywozic ule gdzies indziej czy co ,nie wie, tez czy to jest rabunek miedzy soba czy to obce pszczoly rabuja mi wszystkie moje 3 ule pomozcie prosze jak naszybciej
blondynekkrk
2016-09-03 19:54:16
@marcinptak, jak na mój rozsądek, to powinieneś przewieść ule, a zaraz po tym poszukać pszczelarza w okolicy, który doprowadził do głodu u swoich pszczół. Teraz musisz działać szybko. Zrobiłeś co można było zrobić i co jest w poradnikach.
marcinptak
2016-09-03 20:16:35
jeszcze sprobuje moze przeniesc ule w inne miejsce bo mam przydomowa pasieke moze zmienie im miejsce kolo domu co wy na to
michal1972
2016-09-03 21:13:49
Drogi kolego, nie musisz przenosić uli w inne miejsce. To powinna być ostateczność. Spróbuj odwrócić ule o 180 stopni i potrzeć wylotki olejkiem czosnkowym albo goździkowym.
Część pszczelarzy zakłada szyby na wylotki, ale to jest dość niebezpieczne, podobnie zresztą jak wycinanie kawałków plastrów z miodem i wyrzucanie ich z dala od rabowanych uli.
Daj znać co zdecydowałeś i jaki był tego efekt.
marcinptak
2016-09-03 22:26:58
przenioslem niedawno okolo 21.30 ule w inne miejsce zobacze czy cos to pomoze ule przenioslem z 3-4 metry od poprzedniego miejsca poniewaz nie mam gdzie dalej ich przeniesc na tej dzialce jezeli to nie pomoze bede ule musial wywiesc z dala od domu okolo 20 km a tego bym nie chcial bo lubie patrzec jak pszczolki lataja kolo domu i lubie miec oko na nie bo to mnie odpręża sprobuje z tym olejkiem jak nie pomoze to jedynie wywuzka mnie czeka
marcinptak
2016-09-04 12:55:43
eh i te moje przeniesienie uli w inne miejsce kolo domu nic nie dalo bo pszczoly znowu rabuja 2 ule a w 3 jest malo pszczol co robic polaczyc ul trzeci z jakims innym co doradzicie
mati
2016-09-04 14:06:47
jak masz jakies ramki, podkarmiaczki albo sprzent na pasieczysku to go pochowaj bo to moze byc pszyczyna tego ze masz rabunek te slabe roje polacz ze soba a ule jak nie ma wyboru to wywiez dalej
Antoni
2016-09-04 14:10:20
Nie zgodzę się z przedmówcami. Jak masz zapewnioną dobrą wentylację w ulu to możesz zamknąć całkowicie ul. Jeżeli niekoniecznie, a to Twoje pszczoły rabują się nawzajem, to możesz zamienić miejscami ule (ten rabowany z tym do którego niosą rabunek).
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1