Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Chów pszczół a pora roku Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1690

Przejdź do ciekawostki Chów pszczół a pora roku

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-08-29 18:02:03

To racja! Bo nawet jak ktoś chce w zimie zacząć, to może odkupić od kogoś pszczoły. Co prawda kupi "kota w worku" albo "pszczołę w ulu":) ale jak przezimują to pójdzie z górki :) No i taniej będzie bo wiosną pszczoły najdroższe.

oro54

2016-08-29 21:32:31

Najkorzystniej jest pszczoły kupić po oblocie wiosną. Oczywiście trzeba coś niecoś wiedzieć o pszczołach lub być, kupując pszczoły, z fachowcem, który oceni stan kupowanej rodziny. Nie można ulegać emocji i za bardzo słuchać zapewnień sprzedającego. W przypadku wątpliwości co do stanu ogólnego rodziny lepiej zrezygnować z zakupu, co później zaoszczędzi wielu problemów młodemu adeptowi sztuki pszczelarskiej. Moje dwie pierwsze rodziny, które nabyłem wybrał dla mnie, z oferowanych do sprzedaży wczesną wiosną, stary pszczelarz. Oj, jaka była frajda, gdy po miesiącu, po przekwitnięciu mniszka i sadów wirowałem dwie pełne nadstawki miodu. Nic tak nie zachęca do pszczelarstwa, jak pierwsze sukcesy, czego życzę wszystkim rozpoczynającym przygodę z pszczołami.

michal1972

2016-08-31 21:03:19

Ja jeszcze dodam, że bez znaczenia jest poza porą roku, także wiek przyszłego pszczelarza. Wiadomo, że najlepiej jest zacząć jak najwcześniej, ale nie zawsze jest to możliwe. Później pojawia się rodzina, praca (jeżeli pszczelarstwo traktujemy hobbystycznie), kolejne wyrzeczenia i trudniej jest się zebrać, a pamięć i zdrowie też nie to samo. Dlatego jeżeli ktoś się zastanawia jeszcze, czy pójść w tym kierunku, to serdecznie zapraszam!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

O co chodzi w BeePower!?

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia