Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Coraz popularniejszy zgnilec amerykański Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2415

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2016-08-20 20:54:58

Cześć. Czy nie wydaje się Wam, że zgnilec jest coraz częstszym problemem polskich pszczelarzy? Co chwilę w tym roku czytam, że tu ognisko zgnilca, tam ognisko zgnilca. Z jednej strony wierzę, że zgłoszenia robią świadomi pszczelarze lub osoby, które zobaczyły u kogoś niepokojące sygnały, bo służby weterynaryjne na pewno nie trafiają. Z drugiej strony coraz więcej jest moim zdaniem pseudopszczelarzy, którzy nie mają pojęcia co robią, a chcą "pszczelarzyć" bo jest to teraz w modzie. Nie wiem gdzie my dojdziemy. Ale będzie źle.

blondynekkrk

2016-08-22 08:12:01

Hej! Wiesz co wydaje mi się, że to dobrze, że w takich sytuacjach pszczelarze i nie tylko na siebie skarżą. Pszczelarz w pierwszej kolejności powinien być obrońcą pszczół, a nie mordercą. Jak ktoś nie umie zadbać o zdrowie pszczółek to powinien zrezygnować z pszczelarzenia. Ewentualnie zawsze można poprosić o pomoc kogoś z organizacji pszczelarskiej lub poczytać po internecie. Teraz dostęp do literatury nie jest niczym ograniczony, no może chyba tylko chęciami :)

wowosowa

2016-11-04 21:41:56

michal-trabka
Służby weterynaryjne nie trafiają?. To do posiadacza zwierząt należy zgłoszenie podejrzenia choroby zaraźliwej.

Sylwek

2016-11-06 12:57:31

Nie wydaje się wam, że pszczelarze często zatajają taką informację? Przecież to powoduje utratę majątku przez nich.

factis

2016-11-10 16:41:01

Sylwek, pewnie że zatajają. Nie wierzę, że nie. Wiedzą czym to grozi, nawet jeżeli nie chodzi o ich pasiekę, to o pracę pszczelarzy z okolicy.

korozja

2016-11-30 13:22:32

Dzień dobry, piszę pierwszy raz, bo jesteśmy początkujacymi pszczelarzami, mamy 4 ule od dwóch lat, wszystko było dobrze, a w poniedziałek zobaczyliśmy, że trz ule są puste!! Nie ma ani jednej pszczółki:(( Ramki sa pełne a pszczół nie ma tylko kilka nieżywych na podłodze ula. w czwartym ulu wszystko dobrze, co sie mogło stac? Co teraz zrobić?

oro54

2016-11-30 13:57:03

Prawdopodobnie silne porażenie czerwiu warrozą, późnym latem i jesienią.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem