Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Kara dla pszczelarza za niedbanie o pszczoły Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3315

Zaloguj się aby obserwować temat

Piotrek_Skorupka

2016-08-11 21:34:37

mam pytanie do kolegow i kolezanek pszczelarzy jak ukarac pszczelarza ktory niedba oswoje pszczolki poniewarz on okrada swoje ule totalnie i jego pszczolki musza rabowac moia pasieke ciezko mi sie z tym zyje jestem zmuszony pilnowac swojej pasieki jestem litosciwy i przygarnal bym te owady tylko niewiem jak to zrobic dziekuje za rady

blondynekkrk

2016-08-12 08:10:58

Hej! Myślę, że najlepiej byłoby mu to powiedzieć wprost. Być może sam nie ma takiej świadomości. Być może brakuje mu doświadczenia. To się zdarza. Chyba, że już z nim o tym rozmawiałeś i nie ma efektu. Wtedy musiałbym pomyśleć, co można zrobić :)

banan

2016-08-22 18:42:50

karajac pszczelarza ukarasz rowniez pszczoly. najlepszym rozwiazaniem zawsze jest rozmowa.

blondynekkrk

2016-09-26 18:17:54

@Piotrek_Skorupka tak sobie myślę, że zastosowanie mogą mieć tutaj przepisy prawa cywilnego. Dobra argumentacja i coś pewnie się da zdziałać, zwłaszcza, że nawet jak ktoś dobrze radzi sobie z pszczołami, to może mieć problem przez sąsiadów (jak pan Czesław Kudzia: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/1199/wyrok_sadu_ws-_usuniecia_uli_pszczelarza_z_zawoi_2016.html)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich