Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Apiterapia i kosmetologia

Powietrze ulowe - właściwości Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3507

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-07-25 09:08:02

Chciałbym poruszyć temat powietrza ulowego i jego właściwości zdrowotnych. Coraz więcej w Polsce powstaje miejsc, w których świadczone są odpłatnie lub bezpłatnie usługi apiinhalacji. Wydaje się to świetną sprawą. Pytanie tylko, czy spotkaliście się z jakimiś badaniami, które potwierdzają zbawienny wpływ powietrza ulowego na zdrowie i życie ludzi. Nie chcę podważać właściwości, bo co to to nie. Chciałbym po prostu więcej poczytać na ten temat :)

michal-trabka

2016-08-24 16:15:41

Myślę, że najlepszym dowodem na zbawienne działanie powietrza ulowego jest fakt, że pszczelarze zwykle żyją dużo dłużej niż osoby, które nie trudzą się pszczelarstwem. Co więcej, internet jest pełen przykładów osób, które dopóki nie miały styczności z pszczołami czuły się fatalnie. Im częściej przebywały w pobliżu uli (doświadczeni pszczelarze, jak np. słynny w polskim internecie miły_marian. wspomina o leczniczym działaniu powietrza ulowego nawet w odległości 5 metrów od ula) tym coraz lepiej się czuły.

blondynekkrk

2016-08-26 16:51:22

@michal-trabka, ja tego nie neguję, broń Boże! Tylko chciałem poczytać nieco więcej na ten temat i zapoznać się z badaniami :) Jak ktoś coś ma to proszę bardzo o podanie!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pasieka w Krakowie? Jest zgoda radnych!

XXIII Forum Pszczelarzy w Przysieku

II Leśny Bieg Pszczelim Szlakiem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu