Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna
Jak zarejestrować ule? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 3499Zaloguj się aby obserwować temat
arek
2016-07-18 08:14:24
Czy trzeba gdzieś rejestrować ule i jeżeli tak to jak to zrobić? Czy wystarczy tylko zarejestrować pasiekę?
wowosowa
2016-11-01 20:08:21
Każda pasieka powinna być zarejestrowana u powiatowego lekarza weterynarii
oro54
2016-11-01 20:58:48
Powinna, tylko że po zarejestrowaniu pasieki u powiatowego lekarza należy zrobić sobie badania w Sanepidzie "na nosicielstwo", następnie kupić sobie książeczkę zdrowia. Z wynikiem badań z Sanepidu należy się udać do lekarza medycyny pracy z prośbą o wpis do tej książeczki. Wpis ten powinien być uaktualniany przez lekarza co roku. Ponadto należy się spodziewać co dwa lata wizyty kontrolnej weterynarza w pasiece. A najdziwniejsze jest to, że ci co nie dokonali zgłoszenia pasieki w zasadzie, w praktyce niczym nie ryzykują, bo zawsze mogą twierdzić, że pozyskiwany miód rozdają rodzinie (słowa weterynarza na pytanie: a co z pszczelarzami niezrzeszonymi, których jest większość). Przy okazji, każda taka czynność jest płatna. Właśnie jestem po wizycie kontrolnej przedstawiciela weterynarza powiatowego, która też była płatna.
wowosowa
2016-11-02 14:43:17
Miałem na myśli rejestrację pasieki, czyli samo utrzymywanie zwierząt gospodarskich. Inspekcja wet. musi wiedzieć gdzie znajdują się pasieki na terenie powiatu co ma znaczenie przy zwalczaniu chorób. Inną sprawa (o czy pisze oro54)jest uzyskanie zezwolenia na sprzedaż bezpośrednią, czyli wprowadzanie do obrotu miodu i innych produktów pszczelich. Pszczelarze prowadzący zatwierdzoną pracownię otrzymują 8 cyfrowy numer wet., który umieszczony zostaje na etykiecie. Sprzedający bez zezwolenia powinni być zdecydowanie ścigani przez Sanepid, który się do tego jednak nie kwapi, a co się może zmieni po utworzeniu Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Trudno uwierzyć w to, że posiadacz nawet 20 rodzin spożywa cały miód we własnej rodzinie :)
michal-trabka
2016-11-02 18:38:07
Ano właśnie, ale dopóki nikt z urzędników nie będzie otrzymywać dodatkowego wynagrodzenia (premii) za "dopadnięcie" nieuczciwego sprzedawcy, to raczej z tym się nic nie da zrobić.
oro54, jak wyglądała wizyta kontrolna?
tulipan
2016-11-03 20:05:12
zarejestrowałem pasiekę w weterynari ale nie zgłaszalem o sprzedaży miodu i produktów przczelich wiec nie musze wyrabiać pozwolenia w sanepidzie na sprzedaz miodu
oro54
2016-11-03 21:48:20
Przebiegała w przyjaznej i miłej atmosferze. Ponieważ już miałem w tym roku wizytę weterynarza w jednej z pasiek (z której pobierano próbki miodu do badań na obecność przetrwalników zgnilca) w pasiece już nie byliśmy. Sprawdzona była aktualność książeczki zdrowia, dokumentacja zabiegów leczniczych na warrozę oraz było pytanie: czy prowadzę w jakimś zeszycie rejestr sprzedaży bezpośredniej? Zeszytu takowego nie posiadam, ale rejestry sprzedaży prowadzę już od wielu lat elektronicznie. Chciałem wydrukować, ale nie było to potrzebne przy tej wizycie. Potrzebne to jest nam jak prowadzimy sprzedaż na stoiskach na festynach, czy też na targowiskach. Na koniec wizyty trochę wypełniania druków statystycznych, potem protokół pokontrolny oraz na koniec opłata rachunku za kontrolę. Z tego co się dowiedziałem od pszczelarzy nie wszędzie taka opłata obowiązuje, bodaj ustalana jest na poziomie danego województwa. Oczywiście poruszyłem temat pszczelarzy nie rejestrowanych, nienależących do żadnej organizacji - co z nimi? Tacy pszczelarze po prostu dla weterynarii nie istnieją. Chyba, że wpłynie pisemne zawiadomienie "życzliwego"o istnieniu takiej pasieki, ale to już inna bajka.
wowosowa
2016-11-04 21:15:03
Oro54 ma rację ale ....
To moja branża, więc proszę mi uwierzyć. Nie ma żadnej dowolności w zakresie nadzoru wet. Inspektor nie musi być miły. Ma sprawdzić stan faktyczny i jego zgodność z przepisami. Warunki jakie muszą być spełnione przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich nieprzetworzonyh określa rozporządzenie Min. Rol. i Rozw. Wsi z 30 września 2015 r. (Dz.U. z 2015 r., poz.1703). Pszczelarz wprowadzający do obrotu miód musi posiadać orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno epidemiologicznych, to chyba oczywiste.
Opłaty za nadzór Inspekcji Wet. reguluje rozporządzenie Min. Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U. z 2007 . poz.15 ze zmianą 2011r. poz. 544), gdzie pod poz. 28 za nadzór (kontrolę)nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią określono opłatę w wysokości 56,50 zł. za godzinę plus dojazd. Nie ma więc tu żadnej dowolności. Pszczelarz nie musi należeć do organizacji. Musi zgłosić natomiast utrzymywanie zwierząt gospodarskich ( w tym przypadku pszczół) podobnie jak utrzymujący bydło itp., bez żadnych zobowiązań. Zostaje wtedy wpisany do rejestru i na tym sprawa się kończy. Jeżeli wprowadza miód do obrotu bez zatwierdzenia pracowni (przez Inspekcję wet.) powinien być ścigany przez Sanepid.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1