Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

I co z tym GMO? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2263

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2014-01-09 18:09:54

Było głośno na ten temat ale w ostatnim czasie coś ta kwestia przycichła. Była jakaś rewolucja, którą przeoczyłem?

emil

2014-01-09 22:08:46

Wprowadzono rozporządzeniem rady ministrów zakaz wysiewania odmian kukurydzy modyfikowanej genetycznie i to już prawie rok temu! Także, przespałeś.

pszczelarka78

2014-01-09 22:14:13

GMO, mam nadzieję, i dyskusja o nim nie będzie już potrzebna, bo nie ma możliwości, żeby do nas weszło. Z resztą podobno z części upraw Monsanto się wycofało z Europy, tak mi się obiło o uszy. Także blondynku, wiele przegapiłeś ;)

emil

2014-01-13 20:44:37

Ostatnio byłem na szkoleniu u siebie w Stowarzyszeniu, także o tym była u nas dyskusja. Pojawił się artykuł o wnioskach pod adresem: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/321/rosliny_gmo_w_polsce.html

Lukasz_Baniak

2014-01-14 08:09:05

Nie wiem czy nie ma możliwości. Skoro ślimak to ryba a marchewka do owoc, to nie wiadomo co jeszcze w tej Unii wymyślą. Myślę, że za jakiś czas znowu usłyszymy o tym jak lobby jakieś będzie chciało wprowadzić coś nowego na rynek.

pszczelarka78

2014-01-16 22:36:46

Etam, jest sprzeciw społeczny. Ludzie nie chcą jeść świństw! Więc i prawo musi się z tym liczyć, bo protesty będą znaczne.

michal-trabka

2014-01-18 09:47:04

Była chyba ostatnio w Unii Europejskiej debata o GMO. W TVNie o tym mówili ale później nie powiedzieli jaki był jej wynik.

emil

2014-01-18 10:20:39

Wynik nie był podany, ale spierano się o pyłek GMO w miodzie i czy pyłek jest to składnik miodu naturalny czy też znajduje się tam z ingerencji pszczelarza. Oczywiście spór wydaje się jałowy, gdyż bzdurą jest, że pszczelarz dodaje do miodu pyłek (nie było tam mowy o miodzie z dodatkiem pierzgi)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Sos malinowo-miodowy

Kaczka z pieczarkami i miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny