Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Zastosowanie płynu migdałowego przy miodobraniu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3442

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2016-07-13 17:27:36

Cześć Wam! Obiło mi się o uszy, że przy miodobraniu wykorzystuje się płyn migdałowy. Pierwsze słyszę, a doświadczenie jednak jakieś mam. Czy ktoś mnie może oświecić, czemu ma służyć taki płyn?

oro54

2016-07-14 07:59:51

Aldehyd benzoesowy (olejek migdałowy)- jest to repelent, który skutecznie i szybko spędza pszczoły z ramek. Doskonale się sprawdza w ulach o ramce ostrowskiej, niestety ramka wielkopolska jest już za wysoka.  Aldehyd benzoesowy występuje w migdałach i ma zapach migdałowy, ale w odróżnieniu od nitrobenzenu i cyjanowodoru, które pachną podobnie, nie jest toksyczny. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, w przyprawach i w produkcji barwników przeznaczonych do spożywki. 
Byłem w pasiece, w której używano tego środka i naprawdę było trudno wyczuć w magazynie, gdzie zgromadzono kilkadziesiąt dopiero co odebranych nadstawek pełnych ramek z miodem, ten charakterystyczny zapach.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem