Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Zastosowanie płynu migdałowego przy miodobraniu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3620

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2016-07-13 17:27:36

Cześć Wam! Obiło mi się o uszy, że przy miodobraniu wykorzystuje się płyn migdałowy. Pierwsze słyszę, a doświadczenie jednak jakieś mam. Czy ktoś mnie może oświecić, czemu ma służyć taki płyn?

oro54

2016-07-14 07:59:51

Aldehyd benzoesowy (olejek migdałowy)- jest to repelent, który skutecznie i szybko spędza pszczoły z ramek. Doskonale się sprawdza w ulach o ramce ostrowskiej, niestety ramka wielkopolska jest już za wysoka.  Aldehyd benzoesowy występuje w migdałach i ma zapach migdałowy, ale w odróżnieniu od nitrobenzenu i cyjanowodoru, które pachną podobnie, nie jest toksyczny. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, w przyprawach i w produkcji barwników przeznaczonych do spożywki. 
Byłem w pasiece, w której używano tego środka i naprawdę było trudno wyczuć w magazynie, gdzie zgromadzono kilkadziesiąt dopiero co odebranych nadstawek pełnych ramek z miodem, ten charakterystyczny zapach.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży