Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Sprzedaż nasion roślin miododajnych - czy każdy może? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2400

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-07-08 08:14:26

Witam wszystkich! Chciałem się dowiedzieć, czy każdy może sprzedawać nasiona roślin miododajnych? Jak to wygląda z punktu prawnego? Czy przypadkiem nie trzeba mieć zgody od Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) albo Instytutu Ochrony Roślin lub innej jednostki państwowej? Dziękuję z góry za udzielone odpowiedzi!

blondynekkrk

2016-07-09 22:49:08

Hej! Z tego co poczytałem, to chodzi Ci najprawdopodobniej o zgłoszenie zamiaru prowadzenia obrotu materiałem siewnym. Trzeba złożyć odpowiedni dokument do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Procedura zgłoszenia jest bezpłatna i trwa najdłużej do 2 miesięcy.

Do procedury mogą przystąpić następujące podmioty (cytat z biznes.gov.pl):

"- przedsiębiorca (w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej) prowadzący obrót materiałem siewnym;
- rolnik (w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników) prowadzących wytwarzanie i obrót materiałem siewnym roślin rolniczych i warzywnych;
- dostawca (w rozumieniu przepisów ustawy o nasiennictwie)."

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

O co chodzi w BeePower!?

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie