Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Temperatura wstrzymująca lot pszczół po pożytek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1875

Przejdź do ciekawostki Temperatura wstrzymująca lot pszczół po pożytek

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-07-04 21:29:17

Czyli w części kraju pszczoły miały "wolne" :)

oro54

2016-07-04 22:11:30

Dziękuję za takie "wolne" - pszczoły musiały ciężko pracować, aby utrzymać temperaturę w wewnątrz ula poniżej tych 37 stopni. Wyższa temperatura zagraża wytrzymałości plastrom, może zacząć z przegrzania zamierać czerw, same problemy. Pszczoły łatwiej sobie radzą ze srogim mrozem niż z upałem.

blondynekkrk

2016-07-05 07:46:30

Masz rację oro54, napisałem to bardziej w formie żartu :) Widziałem wiele zdjęć, gdzie pszczoły wychodziły przed ul, odwracały się odwłokami na zewnątrz ula i machały skrzydełkami, żeby wentylować ul i obniżyć w nim temperaturę. Nie mają łatwego życia, co to to nie.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Torcik naleśnikowy z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu