Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Brak akceptacji matki pszczelej Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2308Zaloguj się aby obserwować temat
AnkaHanka
2016-06-29 13:19:03
Kupiłam ostatnio 2 ule po okazyjnej cenie pewnego hodowcy zapewniał mnie że to są krainki
Niestety po dokładnych oględzinach stwierdziłam że nie mają matki . Podstawiłam im chyba z 4 razy matkę tego samego gatunku i mi załatwiły niestety :( Dodam jeszcze że są strasznie agresywne . Czy istnieje taka możliwość że sprzedawca mnie oszukał ? I czy można jakoś sprawdzić jaka to jest dokładna rasa pszczół? I czy ewentualnie mogłabym podstawic matke z innej rodziny?
Pozdrawiam
oro54
2016-06-30 13:32:10
Przy zakupie rodziny pszczelej od hodowcy przede wszystkim matka powinna być oznakowana, jak tegoroczna, to kolorem białym. Sam produkuję odkłady i zawsze przy sprzedaży przy asyście nabywcy odnajduję matkę, co przy znakowanej matce, nie jest to takie trudne. Unikam w ten sposób ewentualnych późniejszych nieporozumień. Krainki z natury są pszczołami spokojnymi, chociaż bywają krzyżówki bardziej agresywne, ale zdarza się to rzadko.
Jeżeli podejrzewamy brak matki w rodzinie, to zasadą jest wstawienie do niej ramki z czerwiem otwartym, zanim podamy drugą matkę. Unikamy w ten sposób niepotrzebnych strat matek i związanych z tym dodatkowych kosztów. Brak mateczników na takiej ramce świadczy o obecności matki choć jej, mimo poszukiwań, nie zauważyliśmy. Taka rodzina nie toleruje obcych matek i zawsze je likwiduje. Musimy kilka dni poczekać na pojawienie się jajek, wszystko zależy od pogody i stanu rodziny. Sprawdzenie indeksu kubitalnego jest możliwe ale potrzeba na to specjalistycznych narzędzi i w gospodarce pasiecznej jest rzadko stosowane.
Lukasz_Baniak
2016-07-01 16:21:34
AnkaHanka, niestety tak jest jak się kupuje po "okazyjnej cenie". Stare przysłowie mówi, że "co tanie, to drogie" i coś w tym niestety jest.
To mogą być krainki. Wszystkie pszczoły mogą być rozjuszone jeżeli np. przychodzi się wyperfumowanym lub spoconym.
AnkaHanka
2016-07-06 16:42:11
Podłożyłam im kolejną matke i dam im czas . I z ciekawości sprawdze jaka to jest rasa w pobliskiej pasiece zarodowej :)
Pszczoły też lubią palaczy i kawoszy
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1