Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Vitaeapis - opinie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 11620

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

michal1972

2016-06-25 07:55:17

Witam wszystkich Forumowiczów. Z pewnością dotarła do Was informacja, że pojawił się na polskim rynku produkt dla pszczół, który ma zmniejszać ryzyko wystąpienia grzybicy i zgnilca amerykańskiego. Mowa o Viteapis od firmy Axen Bio Group. Czy ktoś kupił ten produkt i jeżeli tak, to jakie są Wasze odczucia? Czy warto go stosować?

Ola

2016-06-25 08:03:20

Witam michal1972,
moim zdaniem to kolejny produkt na którym ludzie chcą zarobić.Rolnicy stosują opryski na wszystko co tylko możliwe ....w pszczelarstwie też chce się stworzyć leki na wszystko ....uważam osobiście ,że to nie jest możliwe .Byłoby lepiej gdybyśmy zaczęli wszyscy myśleć co robimy ,co jemy ,czym pryskamy itp
Pozdrawiam i miłego weekendu

eryk16

2016-06-25 08:41:34

Cześć Michale! Dawno Cię tu nie było, albo byłeś ale się nie uaktywniałeś!

Co do tego produktu nie mam wyrobionego zdania bo nie kupiłem go. Jako pszczelarz młodego pokolenia mogę jednak stwierdzić, że lepiej żeby coś było, niż jakby nie było. Nie popieram akcji "wolne pszczoły" bo dla mnie to kompletna bzdura. To źródło chorób i niczego innego. Ciekaw jestem ile rodzin mają ci pszczelarze, którzy zajmują się pszczelarstwem naturalnym. Pewnie kilka.

blondynekkrk

2016-06-27 07:08:23

Hej! A czy to coś złego, że pojawiła się kolejna firma na polskim rynku, która kieruje swoje działania na kwestię zdrowotności pszczół? Mnie tylko zastanawia to, czy ingerencja w zachowanie pszczół nie będzie miało skutków w ich naturalnym zachowaniu w kolejnych pokoleniach.

Ola

2016-06-27 14:36:15

Witaj blondynekkrk,
dla mnie coś złego...a dlaczego sam sobie już odpowiedziałeś , bo ingerencja w zachowanie BĘDZIE miała skutki.Często się zgadzam z Twoim zdaniem ,ale tym razem nie mogę ...wybacz.
Pozdrawiam

Adam_Poch

2016-06-27 18:08:46

Witam. Ja się zgadzam z Olą, że z tego nic dobrego nie będzie skoro ingerujemy w zachowanie pszczół, nawet jak to jest produkt całkowicie naturalny. Pszczoły z jakiegoś powodu nie są większymi "czyścioszkami" niż mogłyby. Pytanie dlaczego?

blondynekkrk

2016-06-28 16:13:31

@Ola hej! Jasne ;) Mnie tylko bardziej chodziło o to, że dobrze, że wszystko zmierza w stronę ratowania pszczół. Ważne tylko, żeby jednak to robić z głową. Jak już się ingeruje w genetycznie zaprojektowane instynkty, to moim zdaniem nie jest to za dobre.

michal-trabka

2016-07-20 07:41:14

Cześć! I jak? Czy ktoś korzystał z Vitaeapis? Patrzyłem po Facebooku i tam było dość głośno na temat tego produktu. Standardowo najwięksi "krzykacze" mówili jaki to jest beznadziejny... ale zastanawia mnie skąd mieli taką wiedzę o tym skoro produkt ledwo co wszedł na rynek?

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie