Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Poddawanie matki Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2407

Zaloguj się aby obserwować temat

Ola

2016-06-20 09:26:54

Witam wszystkich,
proszę o informację jak poddać skutecznie matkę.
Czytałam ,że matkę nieunasiennioną powinno poddawać się w sytuacji kiedy nie ma czerwiu otwartego a unasiennioną w sytuacji gdy gdy czerw otwarty jest.Oczywiście brak mateczników w obu przypadkach.Czy ta reguła jest słuszna i dotyczy ona sytuacji zarówno odkładów jak i rodzin bez matecznych?
Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam

blondynekkrk

2016-06-20 17:10:19

Cześć Olu! :) Podzielę się z Tobą wskazówką ze strony bartnik.pl: "Jeśli poddajemy matkę inseminowaną bez sprawdzonego czerwienia, zasłaniamy wylotek werandką lub segmentem kraty ogrodowej, aby uniemożliwić jej odbycie lotów godowych." A jak znajdę coś co Ci pomoże, to też się podzielę :)

MMarek

2016-06-20 18:20:25

Witam, pszczoły lepiej przyjmują matki unasiennione, ale przy czerwiu otwartym w ulu matkę lepiej potrzymać 2-3 dni w klateczce przed otwarciem w celu sprawdzenia nastroju rodziny jeśli nie budują mateczników to można otworzyć zabezpieczanie. Ja w swojej pasiece staram się doprowadzić do takiej sytuacji w trakcie wymiany matek w której nie ma młodego czerwiu bez względu na to czy matka jest unasienniona czy nie.
Pozdrawiam:)

Ola

2016-06-21 08:17:55

Witam,
bardzo dziękuję za informację i poświęcony czas.Pozdrawiam i powodzenia wszystkim
:-)

marus123

2017-06-02 15:38:48

Zainwestowałem w rodzinę pszczół z linii AGA 3. Uważam, że pszczoły bardzo dobrze znoszą okres jesienno – zimowy. Przy wdrażaniu materiału hodowlanego uzyskujesz pełne wsparcie merytoryczne (ocena terenowa na życzenie). Szczerze przyznam, że zaskoczyła mnie plenność pszczół, oczywiście na plus. Można bardzo szybko uzyskać pozytywne wyniki, a pszczoły nie sprawiają praktycznie żadnych problemów, jeżeli chodzi o bieżącą obsługę. Maksymalnie spokojne rodziny się kształtują, co jest dość istotne, jeżeli masz ule przy centrach ludzkiej aktywności.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom