Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Przybłąkany rój Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2313

Zaloguj się aby obserwować temat

Patryk07

2016-06-19 17:22:22

Witam,
jestem nowy na forum.Mam problem tak jak w temacie, przybłąkał mi się rój pszczół do starego ula bez ramek lecz postanowiłem go zachować. Mam pytanie jak go przenieść do nowego ula, liczę na szybką odpowiedź gdyż pszczoły siedzą już tam kilka godzin.

Patryk07

2016-06-20 11:54:09

No cóż nie dostałem odpowiedzi więc zrobiłem tak, że wsadziłem do tego starego ula ramkę z węzą i odczekałem godzinę. Pszczoły ładnie ją oblazły więc przełożyłem tą ramkę do nowego ula z nadzieją że będzie na niej królowa. Zostawiłem stary ul otwarty i po kilku godzinach wszystkie pszczoły przeniosły się do nowego ula więc chyba matka siedziała na ramce i wszystko skończyło się szczęśliwie.

blondynekkrk

2016-06-20 17:01:02

Hej Patryk07! Tak też się zdarza :)

Ja po czasie dodam filmik, co prawda po angielsku, ale przy podstawowej znajomości tematu chyba komentarze nie będą potrzebne.

Dotyczy przeniesienia pszczół z transportówki do ula. Myślę, że analogicznie można by to zrobić i w Twoim przypadku:)

Pozdrawiam :)

Patryk07

2016-06-23 18:27:02

Witam
dzięki za filmik na pewno się przyda :)

I mam jeszcze jedno pytanie
Złapałem drugi rój pszczół, i ułożyłem go w ulu.
Po pewnym czasie zauważyłem obok tego ula na trawie mały kłąb pszczół kiedy je zebrałem na spodzie leżała martwa pszczoła z czterema skrzydłami.

czy to może być młoda królowa?

Wielkością nie różni się od zwykłej pszczoły lecz one ją broniły kiedy ją podnosiłem.

factis

2016-06-24 19:43:38

Patryk07, wątpię żeby to była młoda matka. Matki są zdecydowanie większe niż robotnice.

Masz dużo szczęścia widzę. Chyba, że ten rój to Twój. To takie wówczas jest pośrednie szczęście.

Patryk07

2016-06-27 12:04:48

Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić obecność matki w tych dwóch rodzinach?
Ja sam nie mogłem ich dostrzec. Dodam że pszczoły dość leniwie odbudowują węzę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.