Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Przymrozki i mniej pożytków Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3899

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

eryk16

2014-01-08 08:40:38

Teraz zarządcy dróg się cieszą, mniej ci co mieli odśnieżać. Pszczelarze też moim zdaniem nie mają powodów do zadowolenia. Niby pogoda przypominająca późną wiosnę. Pojawiają się kwiaty, drzewa wypuszczają liście. A jak przyjdzie mróz to to wszystko wetnie. Nie macie takiego wrażenia, że 2014 rok będzie ciężki dla nas i naszych pszczół?

Lukasz_Baniak

2014-01-08 17:20:40

Może tak być. Na większości drzew w moim ogrodzie pojawiły się nowe listki...

blondynekkrk

2014-01-09 17:47:12

Mam takie wrażenie, że pszczelarze zawsze będą mówić, że ciężki rok itp itd :) Przykro mi to mówić ale zauważyłem, że pszczelarze głównie narzekają a to że coś z dotacjami nie tak, a to że jakaś choroba, a to że nie ma 40kg miodu z ula tylko 15... A gdzie te pozytywy? Gdzie rozmowa o relaksie? O tym jakie fajne jest to zajęcie? Ja nie jestem pszczelarzem ale bardzo chcę nim zostać. Wiem coraz więcej i staram się widzieć pozytywy! Uważam, że 2014 rok będzie dobrym rokiem! Koniec kropka!

pszczelarka78

2014-01-09 21:52:03

To nie chodzi w tym przypadku o marudzenie, negatywy, tylko o troskę o pszczoły. Nasze podopieczne. Pogoda nie sprzyja im, a co jeśli przyjdzie i się przedłuży? One są za dużo warte by je stracić, nie tylko dla pszczelarza/-ki ale także otoczenia, rolników, sadowników.

emil

2014-01-09 21:57:21

No właśnie, póki co zapowiada się niezbyt ciekawie. 2013 jednak też miał przedłużoną zimę, niektórzy stracili sporo rodzin, ale później u nas dopisała lipa i spadź. Mam nadzieję, że pozytywy przyjdą.

Lukasz_Baniak

2014-01-11 09:56:00

Blondyn, czasem się po prostu ma wszystkiego dość. Niby masz wiedzę, masz czas, masz sprzęt i doświadczenie a pogoda spłata figla i cała lub większość pracy idzie na marne. I może wtedy faktycznie czas narzekać?

factis

2014-01-12 16:09:40

Dzisiaj się juz ochłodziło i gdzieniegdzie popadał śnieg. Może jednak wszystko ułoży się po naszej myśli!

emil

2014-01-13 20:26:56

Nawet słyszałem, że w północno-wschodniej Polsce ma spaść grubo ponad zera.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower! w Polsce i za granicą

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.