Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

umierajace pszczoly Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1855

Zaloguj się aby obserwować temat

marcinptak

2016-06-10 21:51:53

Witam mam maly problem od jakiegos czasu znajduje padniete pszczoly na wylotku i kolo ula dzis naliczylem ok 20 szt padnietych pszczolek i jednego trutnia i zaczynam sie martwic bo nie chce by mi padly wszystkie pszczolki dodam ze jestem poczatkujacym i mam dopiero jeden ul prosze o szybka odpowiedz bo nie wiem co mama robic

blondynekkrk

2016-06-11 08:01:01

kolego to mogą być ofiary ataku na ul jakiegoś większego owada, np. szerszenia. Robiłeś przegląd, widać cos niepokojącego?

marcinptak

2016-06-11 08:12:26

patrzylem nie ma plesni ani nic takiego dzis rano znalazlem 4 szt znowu 2 sie z nich ruszaly resztkami sil moze to byc przyczyna wyziebienie bo tak by wygladalo ze nie dolecialy do ula i mozliwe jest ze to moze byc przez powalke ze mialem zle ocieplona bo mialem tylko plyte osb gr.2,5cm

blondynekkrk

2016-06-12 14:45:32

Skoro w ulu wszystko gra to pewnie zmarzły. Nie ma potrzeb do zmartwienia ;)

blondynekkrk

2016-06-12 14:49:54

Swoją drogą oro54 podpowiedział innemu użytkownikowi tego forum w tym temacie: http://www.portalpszczelarski.pl/forum/gospodarka_pasieczna/1163/jak_poprawnie_dodawac_ramki_gdy_jest_pozytek.html Powiedział co może być przyczyną wychłodzenia rodziny. Pozdrawiam :)

marcinptak

2016-06-12 20:31:22

ocieplilem powalke zobaczymy czy dalej beda mi padac dzis tez patrzylem do ula bo bylo cieplo i jest wszystko dobrze matka czerwi pszczolki zapelniaja ramki miodkiem tylko martwilo mnie to ich padanie moze teraz bedzie lepiej po dociepleniu powalki .
a jezeli to przez opryski to co wtedy jak z tym sobbie poradzic

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Święto Pszczół w Ogrodzie Botanicznym UMCS 2016

Nabór na kurs kwalifikacyjny technik pszczelarz

Miodem Płynące Stanisław Brach - wystawa pszczelarska 2017

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?