Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Czy łubin wąskolistny gorzki jest rośliną miododajną? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 20375

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2016-05-26 11:54:27

Drodzy forumowicze, proszę o informację, czy łubin wąskolistny gorzki jest rośliną miododajną. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat... Dziękuję za pomoc!

blondynekkrk

2016-05-27 22:41:51

Z tego co poszukałem to łubin jest na wykazie roślin miododajnych: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/634/rosliny_miododajne-_rosliny_pozytkowe-_rosliny_pszczelarskie_-_spis.html

Co prawda wpisany jest łubin żółty ale pewnie chodzi o wszystkie odmiany łubinu.

blondynekkrk

2016-05-27 22:44:50

Poszperałem jeszcze w internecie i znalazłem informację potwierdzającą, że łubin gorzki jest rośliną miododajną, ale jak to z łubinem jest, nie każda pszczoła chętnie go odwiedza i to prawdopodobnie jest powód tego, że nie sieje się go zbyt często. Poza tym, ze względu na specyficzną budowę kwiatu łubinu, pszczoły częściej zbierają pyłek niż nektar. Żeby zebrać nektar podobno musi być odpowiednia temperatura i wilgotność.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Szybki piernik z miodem na święta

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią