Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Stary miód Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4607

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Lukasz_Baniak

2014-01-06 17:12:01

Przed chwilą dodałem temat w kategorii Gospodarka Pasieczna pod tytułem Przechowywanie ramek i liście orzecha włoskiego. Wspomniany kolega mimo, że wyremontował sobie swoje pomieszczenie, to zostawił jeszcze kilka słoików z miodem, najprawdopodobniej z czasów, kiedy jego leciwy tata się tym zawodem parał. Mówi, że przeprowadzi test co się stanie z miodem, który będzie miał dużo lat. Mnie to raczej nie interesuje ale tak sobie pomyślałem, co z takim miodem można zrobić? Czy nie lepiej byłoby nim podkarmiać? Albo zrobić ciasto?

mlody_pszczelarz

2014-01-06 20:24:51

ja bym nie podkarmial, tylko wykorzystal w kuchni

eryk16

2014-01-08 08:29:30

Pytanie: skwaśniał czy nie? Jeżeli tak to mógłbyś zrobić z niego na przykład miód pitny co by go nie wyrzucać.

michal1972

2014-01-08 17:57:08

Pomysł z miodem pitnym wydaje się najlepszy w tym wypadku. Szkoda wyrzucać miód...

blondynekkrk

2014-01-09 17:43:50

ciasto z czym starym to chyba nie...

pszczelarka78

2014-01-09 23:24:22

Panowie, jeżeli zaczął fermetować, to można albo miód pitny albo do ciasta. Jeśli octowo, to już do niczego się nie nadaje. Z resztą możecie zerknąć do artykułów, tam dziś się ukazał artykuł o sfermetowanym miodzie. Polecam.

blondynekkrk

2014-01-10 08:53:01

Do niczego? Taki miód trzeba wyrzucić czy można na przykład zostawić w lesie (oczywiście bez słoika)?

factis

2014-01-10 21:10:17

Jak nie będzie otwierał słoika to się z nim nic nie stanie. Pewnie i tak już dawno skrystalizował.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną