Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Stary miód Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4484

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Lukasz_Baniak

2014-01-06 17:12:01

Przed chwilą dodałem temat w kategorii Gospodarka Pasieczna pod tytułem Przechowywanie ramek i liście orzecha włoskiego. Wspomniany kolega mimo, że wyremontował sobie swoje pomieszczenie, to zostawił jeszcze kilka słoików z miodem, najprawdopodobniej z czasów, kiedy jego leciwy tata się tym zawodem parał. Mówi, że przeprowadzi test co się stanie z miodem, który będzie miał dużo lat. Mnie to raczej nie interesuje ale tak sobie pomyślałem, co z takim miodem można zrobić? Czy nie lepiej byłoby nim podkarmiać? Albo zrobić ciasto?

mlody_pszczelarz

2014-01-06 20:24:51

ja bym nie podkarmial, tylko wykorzystal w kuchni

eryk16

2014-01-08 08:29:30

Pytanie: skwaśniał czy nie? Jeżeli tak to mógłbyś zrobić z niego na przykład miód pitny co by go nie wyrzucać.

michal1972

2014-01-08 17:57:08

Pomysł z miodem pitnym wydaje się najlepszy w tym wypadku. Szkoda wyrzucać miód...

blondynekkrk

2014-01-09 17:43:50

ciasto z czym starym to chyba nie...

pszczelarka78

2014-01-09 23:24:22

Panowie, jeżeli zaczął fermetować, to można albo miód pitny albo do ciasta. Jeśli octowo, to już do niczego się nie nadaje. Z resztą możecie zerknąć do artykułów, tam dziś się ukazał artykuł o sfermetowanym miodzie. Polecam.

blondynekkrk

2014-01-10 08:53:01

Do niczego? Taki miód trzeba wyrzucić czy można na przykład zostawić w lesie (oczywiście bez słoika)?

factis

2014-01-10 21:10:17

Jak nie będzie otwierał słoika to się z nim nic nie stanie. Pewnie i tak już dawno skrystalizował.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Pszczelarz a faktura VAT RR

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: Bałtycka

Ziołomiody – produkty pszczele

Wymiana matek pszczelich a tworzenie odkładów