Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Gdzie najlepiej mieć pasiekę? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1792

Zaloguj się aby obserwować temat

Adam_Poch

2016-05-16 17:09:02

Witam! Już nieco wiem więcej niż wcześniej ale cały czas się zastanawiam, gdzie najlepiej mieć ustawioną pasiekę? Z tego co się zorientowałem to idealne miejsce byłoby koło domu (bo nie ukradnie mi jej nikt), tam gdzie jest duża różnorodność drzew i kwiatów, z dala od zabudowy, ruchliwych dróg, torów kolejowych oraz rzek i jezior? Czy wszystko wymieniłem?

oro54

2016-05-16 20:59:08

Pasieki zakładane są w najprzedziwniejszych miejscach. Teraz jest moda na zakładanie pasiek na dachach budynków, widziałem trzy ule stające na balkonie starej kamienicy. Sam mam jedną trzydziestopniową pasiekę zlokalizowaną w dzielnicy domków jednorodzinnych, a drugą pod lasem w leśniczówce. Okazuje się, że są lata, gdy pasieka w mieście osiąga większą wydajność niż ta korzystająca z lasów mieszanych. Pasieka Instytutu Pszczelarskiego w Berlinie dr Benedykta Polaczka jest na przykład zlokalizowana na tyłach uczelni przy Alejach Unter den Linden. Podobno w tym roku, też miała stanąć pasieka na w/w alejach w okolicy Tiergarten nieopodal Bundestagu. Tak, że jak świadczą o tym przykłady miejsca lokalizacji pasiek są bardzo różnorodne. Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od pszczółek.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim