Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Odkład a pakiet. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2302

Zaloguj się aby obserwować temat

pszczelarz122

2016-05-05 22:59:00

Cześć! Po raz pierwszy jestem na tym forum. Jestem amatorem,ale sporo wiem o pszczołach. Czytałem wiele poradników i szperałem w internecie. Bardzo mnie to hobby interesuje i może kiedyś będę miał kilka uli. Ale do rzeczy.
Gdybym miał już ul i chciał bym go zasiedlić to musiał bym kupić pakiet lub odkład. Odkład- pszczoły + ramki z czerwiem i pokarmem. Pakiet- same pszczoły. I zastanawiam się czy by było dobrze: włożyć ramki z pszczołami (w przypadku odkładu) od razu do nowego ula bez nadstawki oraz wstawić dodatkowo z dwie ramki z węzą i podkarmiaczkę z syropem cukrowym i na koniec ścisnąć to matą - zatworem? I drugie pytanie czy pszczoły z pakietu mogę tak po prostu przenieść do pustego ula? Tylko z ramkami z węzą plus podkarmiaczka i to wszystko dociśnięte matą?
Bardzo proszę o odpowiedź.

blondynekkrk

2016-05-07 15:28:43

Nie umiem Ci odpowiedzieć bo aż tak nie jestem wdrożony w pszczelarzenie, ale podbiję ten temat bo jestem bardzo ciekawy :)

oro54

2016-05-07 22:34:17

Odkład to mała rodzina składająca się z czerech lub pięciu ramek z czerwiącą znakowaną matką. W odkładzie powinny się znajdować wszystkie stadia rozwojowe czerwiu; odkryty, zakryty oraz jajka od tej matki. Plastry powinny zawierać odpowiednią ilość pyłku i pokarmu. Pakiet natomiast to tylko 1,5 kilograma młodych pszczół plus czerwiąca matka zamknięta w klateczce. Pakiet nie zawiera ramek z plastrami. Odkład traktuje się podobnie jak rodzinę. Podkarmia się i poszerza węzą w miarę jej rozwoju. Pakiet można osadzić na samej węzie, ale dobrze jest dodać jeden odbudowany plaster aby matka miała gdzie rozpocząć czerwienie, a pszczoły miały, na początek, składać wziątek. Aby rozwój pakietu czy odkładu odbywał się pomyślnie i szybko potrzebny jest wziątek pyłkowy, bo syrop pszczelarz może dostarczyć pszczołom bez problemu.

blondynekkrk

2016-05-09 18:41:20

oro54 - jak zwykle jesteś niezastąpiony! DZIĘKI!!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Amarantusowe batoniki z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jaka powinna być dobra podkarmiaczka?

Linia pszczół car: Nieska

Linia pszczół M: Północna (PN)

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele