Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece

Odsprzedaż miodu Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3537

Zaloguj się aby obserwować temat

milena

2016-05-05 18:00:28

Witam,
planuje sprzedawać miód w dużym mieście na targowiskach lub w domu.
Chciałabym kupować miód bezpośrednio z pasiek i prosiłabym o parę porad.
Mianowicie:
1) Jakie dokumenty powinnam sprawdzić zanim zacznę handlować z daną pasieką?
2) Czy gospodarstwo pasieczne wystawi mi fakturę ?
3) Czy jeśli nie będę posiadała sklepu ani magazynu ( miód planuje przechowywać u siebie w domu), muszę spełniać jakieś konkretne wymogi? Czy mogę spodziewać się kontroli sanepidu?
Domyślam się, że jeśli handluje żywnością będę musiała wyrobić książeczkę sanitarno-epidemiologiczną ?
4)Czy muszę posiadać kasę fiskalną ?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam Milena.

blondynekkrk

2016-05-05 19:26:07

Hej!

1) Czy dany pszczelarz ma zgodę na sprzedaż bezpośrednią nieprzetworzonych lub przetworzonych produktów pszczelich. Jeżeli jest miód naturalny to mówimy o nieprzetworzonych produktach pszczelich.

2) Może wystawić fakturę ale będzie to faktura zw. Chyba, że prowadzi ktoś działalność gospodarczą i zarejestrował się jako płatnik VATu.

3) Tak, z pewnością będziesz musiała spełnić wytyczne względem miejsca przechowywania żywności. W tym celu najlepiej przedzwonić sobie do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tam wszystko Ci wyjaśnią. Kiedyś sam się interesowałem możliwością sprzedaży słodyczy z zagranicy. Dostałem informację, że z garażu nie mogę zrobić magazynu jeżeli nie mam konkretnej wielkości okien (dostęp do światła dziennego) i toalety + dostępu bieżącej wody. Książeczka na bank.

4) Obowiązek posiadania kasy fiskalnej jest od momentu gdy suma sprzedaży w danym roku podatkowym przekroczy 20 000 zł. Vatowcem stajesz się automatycznie, gdy przekroczysz kwotę 150 000 zł.

blondynekkrk

2016-05-05 19:27:13

Oczywiście mówię w przypadku, gdy planujesz założyć działalność gospodarczą :)

milena

2016-05-06 07:11:15

Baaardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz!
Tak oczywiscie planuje otworzyc dzialalnosc.
Czy powinnam miec skserowany taki dokument ( ten ze zgoda na sprzedaz) w razie jakiejs kontroli czy wtedy faktura jest moim potwierdzeniem?
Zastanawia mnie rowniez jedna rzecz : Przegladajac oferty sprzedazy w internecie natknelam sie na ogromne rozbieznosci w cenach. Czasem pszczelarz oferuje miod za 12 zl/ kg a czasem 25zl. Zastanawiam sie czym to jest spowodowane, poniewaz roznica jest ogromna!
I jeszcze jedno pytanko wpadlo mi do glowy. Gdzies wyczytalam, ze przy sprzedazy sloj musi byc oznaczony pieczatka pasieki i rozumiem, ze kazda pasieka ktora ma zgode na sprzedaz bezposrednia musi mi sprzedaz miod juz z naklejona ettkietka tak?

blondynekkrk

2016-05-07 15:24:06

Z tym miodem to może zależeć od pojemności słoika, jego rodzaju (czy to spadź czy wielokwiat lub np. rzepak) albo od tego, że miód niekoniecznie jest z jego pasieki... Niektórzy ściągają miód z Ukrainy i Białorusi i później sprzedają jako swój, dlatego tak jest tani.

Co do etykiety to są różne wymogi formalne, które należy spełnić. Wśród nich jest oznaczenie sprzedawcy. Nie musi być pieczątki. Niektórzy piszą ręcznie dane, a niektórzy mają od razu nadrukowane dane na etykiecie. Jeżeli chodzi o sprzedaż w słoikach to tak - musi być etykieta. A jak chodzi o hoboki to nie wiem tego...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.