Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Kradzież zasiedlonych uli - Mogiłowo koło Nidzicy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1823

Przejdź do artykułu Kradzież zasiedlonych uli - Mogiłowo koło Nidzicy

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-04-22 19:31:44

Że tak powiem - masakra! Jak można komuś ukraść aż 80 zasiedlonych uli! Ciekawe czy złodziej wiedział o chorobie syna...

Antoni

2016-04-22 19:39:28

Dziękuję za informację. Będę mieć na uwadze wszelkie przejawy "bogacenia się" innych czyimś kosztem.

mati

2016-04-22 19:57:09

jak sobie nie okamerowali uli to teraz jest problem ja sobie okamerowalem i spie spokojnie ale nie mam 80 wienc tez mnie to taniej wyszlo nirz pewnie im by wyszlo ale tzeba dbac o swoje a nie liczyc na szczenscie i ze nikt nikomu krasc nie bendzie

michal1972

2016-04-23 11:03:03

To musiała być zorganizowana grupa "pszczelarzy" albo osób posiadających wiedzę z pszczelarstwa. Nie jest możliwym, żeby ukradła tyle pni jedna osoba. Ciężar, który musiałby przenieść i czas żeby nie zostać postrzeżonym jest na tyle duży, że wątpliwym jest, aby temu podołała jedna osoba. Inna rzecz to sam fakt, że pasieka nie była monitorowana, bo gdyby była to by "gagatków" złapano na gorącym uczynku. Czasem kilkaset złotych z pozoru niepotrzebnego wydatku pozwoli uchronić nerwy i zniechęcić złodziei do kradzieży.

marcin

2016-04-23 15:06:24

Artykuł uzupełniłem o kilka szczegółów, w tym: to co Państwu Kołodziejskim zostało, gdzie była zlokalizowana pasieka oraz kiedy miało miejsce to felerne wydarzenie.

blondynekkrk

2016-04-24 09:15:22

Dobrze, że im zostało kilkanaście uli ale to raczej nie pomoże im w utrzymaniu się... Na jednej ze stron pojawiły się informacje, że możliwe, że te ule zostały już wywiezione za granicę. Podobno ule za granicą są bardzo drogie. Nie wiem na ile to możliwe żeby przewieźć tyle uli niepostrzeżenie przez granicę...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu