Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Czy kroton to roślina trująca pszczoły? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1812

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2016-04-22 09:54:10

Nie jestem pewny ale czytałem na jednej ze stron o trujących roślinach. Jedną z nich był "kroton". Czy ktoś może mi potwierdzić, że ta roślina jest trująca dla pszczół?

blondynekkrk

2016-05-16 16:01:39

Jeżeli chodzi o ludzi to tak (objawy to wysypka, biegunka, nudności, bule brzucha, wymioty, uszkodzenie nerek, pieczenie i łzawienia oczu)... ale o pszczoły to nie mam pojęcia.

michal1972

2016-05-16 16:05:16

Na polskich stronach jest dość ubogo w temacie krotonu lub inaczej trójskrzynu pstrego. Z tego co wyczytałem na zagranicznych stronach pszczoły niespecjalnie interesują się nim, czego nie można powiedzieć o mrówkach.

factis

2016-05-30 07:14:56

Dziękuję za odpowiedzi. Blondynku, chyba "bóle brzucha" :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor