Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Baza pożytkowa

Czy kroton to roślina trująca pszczoły? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1851

Zaloguj się aby obserwować temat

factis

2016-04-22 09:54:10

Nie jestem pewny ale czytałem na jednej ze stron o trujących roślinach. Jedną z nich był "kroton". Czy ktoś może mi potwierdzić, że ta roślina jest trująca dla pszczół?

blondynekkrk

2016-05-16 16:01:39

Jeżeli chodzi o ludzi to tak (objawy to wysypka, biegunka, nudności, bule brzucha, wymioty, uszkodzenie nerek, pieczenie i łzawienia oczu)... ale o pszczoły to nie mam pojęcia.

michal1972

2016-05-16 16:05:16

Na polskich stronach jest dość ubogo w temacie krotonu lub inaczej trójskrzynu pstrego. Z tego co wyczytałem na zagranicznych stronach pszczoły niespecjalnie interesują się nim, czego nie można powiedzieć o mrówkach.

factis

2016-05-30 07:14:56

Dziękuję za odpowiedzi. Blondynku, chyba "bóle brzucha" :)

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem