Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Choroby, zagrożenia i ochrona pszczół

Martwe pszczoły na wylotku Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 14213

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

juras

2016-04-20 20:04:49

witam od trzech dni zauważyłem że pszczoły leżą martwe przed wylotkiem.co to może być a nie chcę zaglądać do ula bo jest zimno

michal1972

2016-04-20 20:11:23

Witaj! Juras, czy pszczoły znajdują się tylko przed wylotkiem? Czy mają wysunięte języczki? Jeżeli tak to istnieje duża doza prawdopodobieństwa, że zostały czymś zatrute.

juras

2016-04-20 20:20:03

tak mają języczki wysunięte.właśnie przyniosłem kilka pszczółek do domu ite co wydawały się martwe pod wpływem ciepła zaczęły się ruszać

juras

2016-04-20 20:29:08

ale kręcą się na skrzydełkach i niemają siły dokładnie zachowują się jak zatrute.

michal1972

2016-04-20 21:09:13

Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli z Opolszczyzny to jest duże prawdopodobieństwo, że mogło spotkać Cię to samo, co spotkało pana Adama Maderę. Swoje straty oszacował na ok. 40 tysięcy złotych. Nie wiem jak u Ciebie sprawa wygląda, ale nie ma na co czekać. Musisz działać. Zostawiam link do reportażu ws. wytrucia pszczół pana Adama.

Link: opole.tvp.pl/24962874/zatrute-pszczoly

oro54

2016-04-20 22:49:22

Dlaczego zaraz najgorsze przypuszczenia.>"nie chcę zaglądać do ula bo jest zimno" oraz "i te co wydawały się martwe pod wpływem ciepła zaczęły się ruszać"< Najbardziej prawdopodobne jest to, że pszczoły zmuszone do lotów po wodę, by wykarmić czerw, czasie trwania chłodów nie mają już sił do powrotu i krzepną z wychłodzenia. Bywały takie chłodne i wietrzne wiosny , że setki pszczół z obnóżami czy tez bez, pełzały wokół uli i masowo zamierały. Było ich pełno na ścianach uli, na wylotkach czy tez na ziemi wokół uli, aż się serce "kroiło", a człowiek nie wiele im mógł pomóc.

michal1972

2016-04-21 08:55:22

Być może nieco emocjonalnie zareagowałem, bo byłem zaraz po oglądaniu reportażu o panu Adamie i jego wytrutych pszczołach. Możesz mieć oro54 rację. Dobrze, żeby juras coś więcej na ten temat powiedział. No i oczywiście zaglądnął do ula jak tylko pogoda będzie temu sprzyjać.

juras

2016-04-21 21:08:14

dzięki za odpowiedz pszczółki mają poidło koło uli byłem dziś u pszczelarza z trzydziestoletnią praktyką który wiele już widział a poza tym jest prezesem naszego koła i powiedział iż wielkie prawdopodobieństwo że ktoś coś pryskał i się zatruły ale i wiele padniętych pszczółek po zimowli jutro zajrzę do podopiecznych. a tak poza tym jestem młodym pszczelarzem który ma 5 rodzin a ta wiosna jest pierwsza na własnej pasiece:) więc wszystkiego się muszę nauczyć pozdrawiam

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Torcik naleśnikowy z miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.