Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół

Wiosenne osłabienie rodziny pszczelej Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2011

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2016-04-17 21:32:48

witajcie. wielkim krag zatacza do mnie temat oslabienia rodzin pszczelich na wiosne. nie wiedziec czemu matka slabo czerwi, a pszczoly cos sa ospale. wiecie moze gdzie tkwi problem?

oro54

2016-04-17 22:41:30

Na tak zadane pytanie rzadko kto spróbuje odpowiedzieć. Same niewiadome. Trzeba zacząć od początku sezonu, czyli od sierpnia, września poprzedniego roku. Czy były rodziny podkarmiane „na siłę” i czy był w tym czasie dostateczny pożytek pyłkowy. Kiedy zakończono podkarmianie, oraz w jakich terminach i jak były stosowane zabiegi zwalczające warrozę. Nie ma danych w jakim stanie rodziny wyszły z zimowli, jaka jest ich siła. Wiele też mówi pszczelarzom osyp na dennicy. Następna sprawa czy gniazda były zawilgocone, czy były ślady zaperzenia po oblocie na wylotkach i ścianach ula. Jest jeszcze wiele innych spraw na które należałoby zwrócić uwagę, a i tak zaocznie, to są to tylko gdybania. Mogę tylko powiedzieć, że w południowej Wielkopolsce, na podstawie obserwacji moich pszczółek i relacji moich kolegów pszczelarzy pszczoły z zimowli wyszły w miarę dobrym stanie. W chwili obecnej, gdy kwitną już śliwy, klony i agresty większość rodzin zaczęła już pobielanie plastrów. Oby tak dalej i żeby tylko Wiosna nie sprawiła nam przykrych niespodzianek, takich jak na przykład śniegi w maju, co już wiele lat temu przerabiałem. Życzę wszystkim powodzenia w pszczelarzeniu, może to tylko wiosenna wymiana pszczół.

blondynekkrk

2016-04-18 12:41:24

Z tego co poczytałem to ja bym patrzył jeszcze na liczbę ramek z suszem - czy matka ma gdzie składać jajeczka i ewentualnie na jej wiek - może już jest stara i trzeba ją wymienić?

eryk16

2016-04-19 12:00:48

Strzelałbym, że popełniłeś błąd, który popełnia wielu początkujących pszczelarzy, tj. zbyt szybko zacząłeś poszerzać gniazdo. Wiadome jest, że w takim przypadku z początkiem sezonu pszczoły zimujące będą wymierać w większych ilościach niż wygryzać się młode. Jeżeli tu tkwi problem, to do maja będziesz mieć właśnie taką słabiutką rodzinkę.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Właściwości miodu wrzosowego

Zgoda na sprzedaż bezpośrednią a szara strefa

Moszeniec południowy, kolutea południowa, truszczelina południowa, truszczelina drzewiasta, moszenki południowe – roślina miododajna

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę