Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Wiosenne osłabienie rodziny pszczelej Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2061Zaloguj się aby obserwować temat
banan
2016-04-17 21:32:48
witajcie. wielkim krag zatacza do mnie temat oslabienia rodzin pszczelich na wiosne. nie wiedziec czemu matka slabo czerwi, a pszczoly cos sa ospale. wiecie moze gdzie tkwi problem?
oro54
2016-04-17 22:41:30
Na tak zadane pytanie rzadko kto spróbuje odpowiedzieć. Same niewiadome. Trzeba zacząć od początku sezonu, czyli od sierpnia, września poprzedniego roku. Czy były rodziny podkarmiane „na siłę” i czy był w tym czasie dostateczny pożytek pyłkowy. Kiedy zakończono podkarmianie, oraz w jakich terminach i jak były stosowane zabiegi zwalczające warrozę. Nie ma danych w jakim stanie rodziny wyszły z zimowli, jaka jest ich siła. Wiele też mówi pszczelarzom osyp na dennicy. Następna sprawa czy gniazda były zawilgocone, czy były ślady zaperzenia po oblocie na wylotkach i ścianach ula. Jest jeszcze wiele innych spraw na które należałoby zwrócić uwagę, a i tak zaocznie, to są to tylko gdybania. Mogę tylko powiedzieć, że w południowej Wielkopolsce, na podstawie obserwacji moich pszczółek i relacji moich kolegów pszczelarzy pszczoły z zimowli wyszły w miarę dobrym stanie. W chwili obecnej, gdy kwitną już śliwy, klony i agresty większość rodzin zaczęła już pobielanie plastrów. Oby tak dalej i żeby tylko Wiosna nie sprawiła nam przykrych niespodzianek, takich jak na przykład śniegi w maju, co już wiele lat temu przerabiałem. Życzę wszystkim powodzenia w pszczelarzeniu, może to tylko wiosenna wymiana pszczół.
blondynekkrk
2016-04-18 12:41:24
Z tego co poczytałem to ja bym patrzył jeszcze na liczbę ramek z suszem - czy matka ma gdzie składać jajeczka i ewentualnie na jej wiek - może już jest stara i trzeba ją wymienić?
eryk16
2016-04-19 12:00:48
Strzelałbym, że popełniłeś błąd, który popełnia wielu początkujących pszczelarzy, tj. zbyt szybko zacząłeś poszerzać gniazdo. Wiadome jest, że w takim przypadku z początkiem sezonu pszczoły zimujące będą wymierać w większych ilościach niż wygryzać się młode. Jeżeli tu tkwi problem, to do maja będziesz mieć właśnie taką słabiutką rodzinkę.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026