Forum pszczelarskie - Chów i hodowla pszczół
Wiosenne osłabienie rodziny pszczelej Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 2011Zaloguj się aby obserwować temat
banan
2016-04-17 21:32:48
witajcie. wielkim krag zatacza do mnie temat oslabienia rodzin pszczelich na wiosne. nie wiedziec czemu matka slabo czerwi, a pszczoly cos sa ospale. wiecie moze gdzie tkwi problem?
oro54
2016-04-17 22:41:30
Na tak zadane pytanie rzadko kto spróbuje odpowiedzieć. Same niewiadome. Trzeba zacząć od początku sezonu, czyli od sierpnia, września poprzedniego roku. Czy były rodziny podkarmiane „na siłę” i czy był w tym czasie dostateczny pożytek pyłkowy. Kiedy zakończono podkarmianie, oraz w jakich terminach i jak były stosowane zabiegi zwalczające warrozę. Nie ma danych w jakim stanie rodziny wyszły z zimowli, jaka jest ich siła. Wiele też mówi pszczelarzom osyp na dennicy. Następna sprawa czy gniazda były zawilgocone, czy były ślady zaperzenia po oblocie na wylotkach i ścianach ula. Jest jeszcze wiele innych spraw na które należałoby zwrócić uwagę, a i tak zaocznie, to są to tylko gdybania. Mogę tylko powiedzieć, że w południowej Wielkopolsce, na podstawie obserwacji moich pszczółek i relacji moich kolegów pszczelarzy pszczoły z zimowli wyszły w miarę dobrym stanie. W chwili obecnej, gdy kwitną już śliwy, klony i agresty większość rodzin zaczęła już pobielanie plastrów. Oby tak dalej i żeby tylko Wiosna nie sprawiła nam przykrych niespodzianek, takich jak na przykład śniegi w maju, co już wiele lat temu przerabiałem. Życzę wszystkim powodzenia w pszczelarzeniu, może to tylko wiosenna wymiana pszczół.
blondynekkrk
2016-04-18 12:41:24
Z tego co poczytałem to ja bym patrzył jeszcze na liczbę ramek z suszem - czy matka ma gdzie składać jajeczka i ewentualnie na jej wiek - może już jest stara i trzeba ją wymienić?
eryk16
2016-04-19 12:00:48
Strzelałbym, że popełniłeś błąd, który popełnia wielu początkujących pszczelarzy, tj. zbyt szybko zacząłeś poszerzać gniazdo. Wiadome jest, że w takim przypadku z początkiem sezonu pszczoły zimujące będą wymierać w większych ilościach niż wygryzać się młode. Jeżeli tu tkwi problem, to do maja będziesz mieć właśnie taką słabiutką rodzinkę.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1