Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Drutowanie ramek pszczelich - najszybszy sposób Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3744

Zaloguj się aby obserwować temat

eryk16

2016-04-04 20:56:24

Każdy ma swój sposób drutowania ramek. Widziałem nawet gadżet do drutowania ramek pszczelich od Bzyki.com: http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/316/przyrzad_do_drutowania_ramek_-_sprzet_pszczelarski.html Jaki macie sposób na szybkie uporanie się z tym nudnym zajęciem?

factis

2016-04-05 15:08:30

Nie wiem na ile to urządzenie przyspiesza drutowanie ramek. W internecie są różne opinie. Większość osób, które go nie zakupiły twierdzi, że da się samemu szybciej z tym uporać. Oglądałem filmik Tomka Miodka, na którym przez 2 minuty drutuje ramkę. Oczywiście jest to pokazówka. Sami się przekonajcie:

blondynekkrk

2016-04-06 09:27:02

Widziałem, że jeden z pszczelarzy, pewnie na bazie tego pomysłu (albo w drugą stronę), wkręcił wkręty blokujące ramki aby blokowały ramki i wkręt jako uchwyt na drut, żeby nie robiła się sprężyna. Działa mniej więcej tak samo jak sprzęt od Bzyki.com, z tą różnicą, że tak dobrze się nie prezentuje i niszczy się stolnicę do ciasta...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem