Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna
Na czym polega wiosenny przegląd ula korpusowego wielkopolskiego? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 1998Zaloguj się aby obserwować temat
Adam_Poch
2016-03-30 18:33:37
Drodzy Użytkownicy forum, chciałbym poprosić aby ktoś mi wytłumaczył, na czym polega wiosenny przegląd ula korpusowego wielkopolskiego? Im prościej, tym lepiej. Dziękuję pięknie za odpowiedź!
oro54
2016-04-01 21:51:13
Podczas tego przeglądu musimy się zorientować:
1. jak rodzina przetrzymała okres zimowy tj czy osłabła, czy gniazdo jest suche czy zawilgocone,
2. ilość i stan zapasów (czy nie ma oznak fermentacji w nie zasklepionych zapasach tzw „żabie jaja”),
3. czy jest matka i czy już rozpoczęła czerwienie. Na koniec dobrze by było oszczędzić pszczołom pracy i wyczyścić za nie dennice.
No i zaczynają się schody, bo jak się orientuję jest tak wiele sposobów przygotowania pszczół do zimy, że nie bardzo wiem jak zacząć. Jedni zamykają gniazdo beleczkami powałkowymi, inni przykrywają kawałkami „płótna”, a jeszcze inni stosują osobne powałki, które jak mi się wydaje, zaczynają zdobywać popularność wśród pszczelarzy. Jedni zimują układając gniazda na ciepło, inni znów na zimno. Wielu pszczelarzy ma jeszcze stare tradycyjne ule wielkopolskie, gdzie korpus gniazdowy ma nieruchomą dennicę. Wszystkie te uwarunkowania wpływają na sposób naszej pracy przy przeglądzie wiosennym. Ważne jest, aby uzyskać wszystkie te wiadomości bez zbytniego ochładzania gniazda, należy też zwrócić uwagę na dobre ocieplenie gniazda.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1