Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Miodosytnictwo i kulinaria

Miód z gryki i białe plamki na ściankach Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5154

Zaloguj się aby obserwować temat

Ola

2016-03-26 13:38:25

Witam,
miałam miód gryczany od znajomego w takim większym wiaderku i po powrocie rozlałam do słoików ,bez mieszania .Teraz patrzę a kilka słoików (nie wszystkie) wyglądają trochę dziwnie .Na górze słoika pojawił się taki osad jakby pianka biała i w słoiku widać jakie białe plamy na ściankach się osadziły.Jak już wspomniałam tylko w kilku słoikach a pozostałe mają fajny karmelkowy wygląd. Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów może mi powiedzieć czy to normalny "objaw" miodu gryczanego?

Marian.H.

2016-03-28 15:37:18

Witam! Jest to normalny objaw przy krystalizacji miodu,nie tylko gryczanego.Te białe wykwity i pianka na powierzchni miodu to mikroskopijne pęcherzyki powietrza,uwięzione w zakrzepłym miodzie. Aby tego nie było,to odwirowany miód przecedzamy przez sito do odstojnika i zostawiamy na trzy doby.W tym czasie pęcherzyki powietrza wydostaną się z miodu ana jego powierzchni powstanie pianka,która jest podobna w smaku do ptasiego mleczka.

marcin

2016-03-28 20:36:43

Olu zmieniłem tytuł i kategorię Twojego tematu.

Poniżej załączam link do tematu dotyczącego miodu nawłociowego, na którym także pojawiła się "biała plama": http://www.portalpszczelarski.pl/forum/miodosytnictwo_i_kulinaria/655/miod_pachnacy_kwasem_kefiru_i_z_biala_piana_na_wierzchu.html

Pozdrawiam! :-)

Ola

2016-03-29 09:54:37

Witam,
dziękuję wszystkim za informację:-)
Jak zawsze można na Was liczyć .
Pozdrawiam

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Lawendowe ciasto dyniowe

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Biały miód leśny z Mount Oku

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.