Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Temperatura topnienia wosku pszczelego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9570

Zaloguj się aby obserwować temat

banan

2016-07-26 13:05:36

witam wszystkich. prosze o informacje, jaka jest temperatura topnienia wosku pszczelego?

bendko12

2017-02-19 12:13:53

witam ! jak osiągać na topiarce słonecznej tylko jasny wosk ?

oro54

2017-02-19 17:02:39

Witam. W zasadzie wosk wytapiany w topiarce słonecznej jest jaśniejszy niż uzyskiwany z innych topiarek. Warunkiem tylko są odpowiednie materiały, które mają styczność z topiącym się woskiem. Zarówno płyta, po której spływa płynny wosk, jak i korytko w której się gromadzi muszą być z odpowiednich materiałów. Na przykład blacha ocynkowana powoduje ciemnienie wosku, podobnie jak też niektóre gatunki drewna. Wosk pszczeli zaczyna się topić powyżej 62 stopni Celsjusza.

bendko12

2017-02-20 09:29:57

Witam ! Bardzo dziękuję za odpowiedź.Na You Tube jest wiele metod pozyskiwania wosku; czy poleciłby mi Pan jakiś tytuł ? A w ogóle jestem pszczelarzem amatorem...

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Chleb z szafranem i miodem

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem