Portal Pszczelarski

Przepis na wino miodowe

Na zdjęciu piwnica z beczkami z winem miodowym. Źródło zdjęcia: i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01432/barrels-wine460_1432521c.jpg

przepis z miodem miód wino miodowe miód pitny Głos Miechowskiej Wsi Patriotyzm Jutra

Oryginalna treść artykułu: "Kącik gospodyni - Wino miodowe"

Z miodów o delikatniejszym smaku i zapachu, jak: z miodu pochodzącego z kwiatów drzew owocowych, z esparcety, lipy, gorczycy, rzepiu, białej koniczyny, akacji, malin, można wyrabiać bardzo smaczne wino bez dodania soku owocowego. W takim razie rozrzedza się patokę trzykrotną ilością wody, t.j na litr patoki daje się 3 litry czystej wody, i tak rozrzedzoną brzeczkę podaję się fermentowaniu. Dla zapachu wkłada się w woreczku do fermentującego płynu na 100 litrów brzeczki 20 gramów fijołkowego korzenia lub 40 gramów bzowego kwiatu, lub 1 gałkę muszkatułową, albo też wrzuca się pokrajane 3 cytryny lub 4 pomarańcze; zależy to od tego, jakiego smaku i zapachu pragnie się mieć wino. Po skończonym fermentowaniu wyjmuje się woreczek z zaprawą. Wino to będzie jeszcze dobre i wtedy, gdy na 1 litr patoki da się 3’/2 litra wody; mniej wody jak 3 litry dodawać nie radzimy, gdyż będzie wino zasłodkie, dodana zaś większa ilość wody, jak 3’/2 litra, np. 4 litry, da wino za słabe, a przy jeszcze większem rozcieńczeniu, jak 4 litry wody na 1 litr patoki, wyrobi się zamiast wina – ocet. Z hreczanego miodu, wina tego wzrabiać nie można, gdyż ma zaostry i niemiły przysmak; gdyby zaś kto mimo tego chciał z hreczanego miodu wino to robić, radzimy wtedy użyć w połowie miodu, a w połowie cukru głowiastego, biorąc 1 kilo cukru za 1 litr patoki; jako zaprawę najlepiej wtedy dodać 3 lub 4 cytryny na 100 litrów takiej brzeczki.

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Zobacz również:

Produkcja miodu pitnego

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21647

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-08-01 19:41:09

Dobrze, że nikt faktycznie tak już nie pisze... Gorzej niż dyslektyk :) A sam przepis bardzo ciekawy.

mati 2017-01-27 07:42:03

takimi beczkami z miodem pitnym to ja bym nie pogardzil



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem