Portal Pszczelarski

Historia pszczelarstwa w kilku słowach

Ludwik Szopiński, prezes Jutrzeki z synami. Źródło zdjęcia: muzeum.miechow.pl/wloscianska/wp-content/uploads/2013/10/ludwik_szopinski_prezes_jutrzenki_z_synami_orginal.jpg

historia pszczelarstwa apis adamitica pszczoła Adamowa Buttel-Repen Hir Wystawa Włościańska Głos Miechowskiej Wsi Patriotyzm Jutra

Treść oryginalna artykułu: "O historii słów kilka"

Pszczoły już istniały w czasach pierwotnych. W stanie skamieniałym znalezione były w złożach kamiennych nad Bałtyckiem morzem i w Szwajcarji, co jest dowodem istnienia pszczół w trzeciorzędnej epoce.

Przyrodnicy Buttel-Repen i Hir, tych przodków rodu pszczelego nazwali pszczołą Adamową (Apis Adamitica). Bezwątpienia miód pszczół, był ważnym życiowym produktem prapraojców. Lecz wtedy człowiek nie hodował pszczół; żyły one w dzikim stanie i gdy je znalazł – niszczył ogniem i zabierał miód.

Mimo to, pszczół były tak duże gromady, że nie zniszczono ich i przetrwały one do czasów dzisiejszych, przechodząc różne stadja rozwoju, w zależności od warunków klimatycznych i florystycznych.

Gdyby nie to, że pszczoły boleśnie żądlą, broniąc zapasów i rodziny, to z pewnością nie pozostałby z nich żaden ślad na ziemi – tak, jak z wielu pożytecznych stworzeń.

Już w starożytności ceniono miód i opiekowano się pszczołami (w Egipcie, Rzymie i Grecji).

Przed 4.000 lat Egipcjanie, uznawali pszczołę za symbol przemysłu. Przed 2 000 lat mędrzec grecki Arystoteles (urodzony w roku 384 przed Chrystusem), szczegółowo opisał pszczoły; chociaż przyznać należy, że niektóre jego zapatrywania okazały się błędnemi w porównaniu z tegoczesnemi odkryciami, n. p. Arystoteles pisał, że rój pszczół ma króla wydającego rozkazy, uważał za niego matkę.

Okazuje się jednak, że rodzina pszczela nie jest monarchistyczną, nie jest też komunistyczną, jak dowodzą pszczelarze rosyjscy i prof. Gródecki z Krakowa; rodzina pszczela, jest raczej patryarchalną. (...)

Artykuł pochodzi z gazety "Głos Miechowskiej Wsi" wydanej 3. sierpnia 2013 r. przez Muzeum Ziemi Miechowskiej z dotacji Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu Patriotyzm Jutra. Wydanie gazety wraz z artykułami w takiej formie było jedną z atrakcji wystawy pt. "Chłop potęgą jest i basta! 110. rocznica Wystawy Włościańskiej Miechów 1903".

Muzeum Ziemi Miechowskiej

Muzeum Ziemi Miechowskiej

www.muzeum.miechow.pl

ul. Warszawska 1, 32-200 Miechów

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6458

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą